Dirk Rodriguez
Winebizz

Euromonitor 2019: volumestijging voor mousserend en rosé, 0.0 en luxebier

In een economisch landschap waar er sprake is van neerwaartse trends in de verkoop van alcohol, doet België het niet slecht, met uitzondering evenwel van de spirits.

Wanneer we het kersverse rapport van Euromonitor erop naslaan is de verkoop van alcoholische dranken in België er minder erg aan toe dan gedacht, al kan men niet naast het bloedbad kijken dat de regering aanrichtte in de sector van de spirits.

Wijn
Laat ons beginnen bij de wijn. Rosé en spalking stijgen heel licht. Bij Sparkling mag het een verrassing heten dat Champagne niets verliest in volume (5,9 miljoen liter) en bij de andere sparklings (26,2 miljoen liter) moeten we ervan uitgaan dat de stijging van prosecco een daling van crémant en cava compenseerde. In waarde stijgen zowel champagne als de andere sparulings lichtjes met respectievelijk 1,1% en 1,0%.

Rosé stijgt maar “boomt” niet. We hebben het over een volumestijging van 2% en een waardestijging van 3,03%. Rood en wit verliezen respectievelijk 3,3 en 2,6% in volume maar houden nagenoeg stand in waarde (-1,1% en -0,3%). Bekijken we het over de laatste vijf jaar dan stijgt rosé met 14,2% in waarde. We kunnen dus andermaal stellen dat we minder maar beter drinken.

In zijn “Forecast 2018-2023” stelt Euromonitor dat bij de wijn de Sparkling (+2,9%) en de rosé (+6%) verder zullen groeien, maar dat wijn al segment op zich 6% zou verliezen. Afspraak over 5 jaar.

Bier
Bij het bier zijn er twee stijger: 0.0 en donker bier. De lagers verliezen, maar kwaliteitspils blijft het relatief goed doen. De studie hinkt wel wat achterop met de categorieën: het maakt enkel onderscheidt naar prijs in de lager, en vermeldt geen belangrijke spelers als zwaarder degustatiebier of IPA’s.

Donker bier wint 0,2% in volume en 1,6% in waarde. 0.0 bier is een hit: 23,8% groei in volume op jaarbasis en 16,9% groei in waarde! De lagers houden relatief stand in het duurdere premium segment (-0,6%). Het zijn vooral de budget-bieren van de private labels die klappen incasseren: -6,4% in volume en -5,3M% in waarde. De laatste vijf jaar werd in deze categorie een omzet daling van liefst 22,1% genoteerd.

Spirits
Het zwaarste bloedbad werd aangericht bij de spirits en daar is de geïsoleerde Belgische accijnspolitiek verantwoordelijk voor. Een paar cijfers in volume op jaarbasis (2017/2018) en over 5 jaar (2013/2018): Cognac: -9,4% en -42,9%. Rum: -2,8% en -29,9% (donkere rum doet het wel beter). Tequila -2,3% en -25,9%. Whisky: -4,2% en -27% (single malt houdt enigszins stand). Gin: -2,6% en -13,3%. Maar vodka spant de trieste kroon: -6,8% en -34,4%).

Euromonitor baseert zich niet enkel op Belgische douanecijfers, maar ook op cijfers van internationale groepen en syndicaten.