Dirk Rodriguez
Personalia

Andy De Brouwer creëert mousserende “Vin Lambieké”

Uit een uniek mengsel van Lambiek van Brouwerij Den Herberg en een Belgische "vin clair" van de coöperatieve Vin de Liège, creëerde Andy De Brouwer een verfijnde mousserende drank, die deze maand (augustus) het daglicht zag als "meuZenne".

Andy De Brouwer, zaakvoerder en gevierde sommelier van restaurant Les Eleveurs (Halle), heeft een bijzondere drank gecreëerd en meteen gepatenteerd. Hij kwam enkele jaren geleden ook als eerste op het idee om als huisaperitief geuze en champagne te mengen tot een soort half-en-half. Dat werd in die mate een succes dat het idee druk gekopieerd werd door andere restaurants, vaak op een ondoordachte manier: men ging champagne vervangen door goedkope cava en geuze door kriek van mindere kwaliteit. Daarom liet hij dit keer idee en procédé juridisch beschermen.

In plaats van twee alcoholische dranken gewoon te mengen besloot De Brouwer om twee dranken samen een tweede gisting te laten ondergaan op fles: Lambiek samen met een “vin clair” van witte hybride druiven van de wijncoöperatieve van Luik. Het geheel vergist tot een fijne mousserende wijn met een alcoholgehalte van 12% en een dosage van 6 gram. De lambiek wordt geproduceerd door Brouwerij Den Herberg in Buizingen maar het volledige mousserende proces voltrekt zich bij de wijncoöperatieve in Luik. Resultaat: een “Vin Lambieké”. De tint lijkt op een oude champagne, tussen lichtgoud en lichtamber, de aroma’s gaan bij het eerste contact in de richting van de lambiek, maar het vineuze neemt in het middenpalet de overhand. De zuren van de lambiek werden mooi geabsorbeerd door de materie van de wijn. Het geheel munt uit door zijn originaliteit, frisheid en verteerbaarheid. De eerste reacties van het publiek zijn dermate enthousiast dat er al een rem diende gezet op de verkoop…

Er worden twee cuvées voorzien: de gewone die we konden proeven (9 maand sur lie) en een luxe-cuvée die veel langer rijpt en pas over enkele jaren beschikbaar zal zijn. Tegen het jaareinde zal een tweede batch klaar zijn en die belooft veel volumineuzer te worden. Er zal dan genoeg zijn voor iedereen, zegt de bedenker. De prijs voor een fles ligt rond de 18 euro.

Misschien een woordje uitleg over de naam van de mousserende drank “meuZenne”. Dit is de samentrekking van de namen van twee rivieren: Meuse en Zenne. De eerste in Franse spelling, de tweede in Nederlandse spelling. De wijn komt immers van een mooie kalkrots in de Maasvallei, terwijl de lambiek verplicht uit de Zennevallei komt.