D. Rodriguez – M. Vanel
Winebizz

De rosé krijgt klappen in Frankrijk

Rosé de grote toekomst van de wijn? In Frankrijk sluipt de twijfel in de rangen: de roséverkoop gaat er sinds half-april met 8,9% op achteruit. In de Provence reageren de producenten aangeslagen.

Eind vorig jaar kwam het bericht dat de producenten van de Provence geen reclame meer wilden maken voor hun wijn: ze konden de vraag die de laatste jaren fel gestegen was toch niet bijhouden. Heel begrijpelijk, maar… komt loontje niet altijd om zijn boontje?

Volgens het persagentschap AFP dat Nielsen citeert waren er ook andere elementen in het spel. De combinatie van de frisse maand mei en de extreme weersomstandigheden in juni (soms hitte, soms koude, vaak veel wind, soms onweer) zou nefast geweest zijn voor de roséverkoop.

De Provence, haantje de voorste als het op roséverkoop aankomt, kreeg een klap te verwerken van 19% in verkoop. Vreemd is wel dat de wijnen van de Languedoc-Roussillon slechts met 1% achteruit boerden.

Interessante parallel: de omzet van barbecueworst is er in dezelfde periode ook met 12% op achteruitgegaan. De Chipolata’s kregen een tik om de oren van liefst 15%. Maar hoe dan verklaren dat de verkoop van chorizo met 63% steeg?