D. Rodriguez – M. Vanel
DIVERS

Vizier op een appellatie: Saint-Chinian

Een Française en een Engelse pleegden samen een boek over Saint-Chinian: Florence Jaroniak et Sharon Nagel. 320 pagina's wijden zij aan deze appellatie in het hartje van de Languedoc.

Het werd dan ook gepubliceerd in twee talen (Frans – Engels) met mooie beelden van Gaylord Burguière, al jarenlang communicatieverantwoordelijke van de AOP en verder de kaarten van geoloog Jean-Claude Bousquet.

Gekneld tussen Minervois en Faugères  biedt Saint-Chinian twee gezichten dankzij zijn contrastrijke sectoren en verschillende wijnstijlen. De kalk-klei bodems in het zuiden van de appellatie leveren de lichtste en fruitigste wijnen op (rond Cessenon, Murviel), de meer leisteenrijke bodems van het noorden (met daaronder rotsen van 400 miljoen jaar oud) leveren krachtiger wijnen op, met vaak een hoofdrol voor de Carignan en de Mourvèdre. Hier vinden we de cru’s St-Chinian Berlou en St-Chinian Roquebrun.

Het boek breengt portretten van 85 wijnbouwers en domeinen, waaronder een paar ‘vedetten’ zoals Canet Valette, Castigno, Borie la Vitarèle, Calmette, Cazal Viel, Coujan, Dom. des Eminades….

Ook de goede adresjes mochten niet ontbreken, evenmin als de “circuits de découvertes”, gîtes en andere. Bent u in de buurt, weet dan de mooiste manier om er naartoe te rijden de weg is langs St-Jean-de-Minervois langs de wijngaarden met hun hagelwitte kalksteenbodem. Boven het plateau neemt u gewoon de weg rechts naar Saint-Chinian.

Het boek kan ook besteld worden via de site Maison des Vins de St-Chinian, prijs €34 + port.