Oenotoerisme

De mooiste zomerse wijnafspraken in Frankrijk (deel 1)

Veel wijnregio's maken van het toeristische seizoen gebruik om feestelijk of initiatiefrijk uit te pakken. Hier vindt u de belangrijkste afspraken

In elk Frans wijndorp valt er wel iets te beleven of te vieren in de zomer. Vino maakte voor u een kleine selectie.

In Champagne

Zonder twijfel de drukst besnuffelde regio door de Belgen. Tot eind september kan u inschrijven voor een “Champagne Wine Tour Experience” die start in Reims en die u toelaat om de mooiste plekjes van de omgeving te ontdekken, met inbegrip van kelderbezoek en degustatie vanzelfsprekend. De tocht kan in 6 talen plaatsvinden met de hulp van een “autoguide”. Duurt 3u30 en kost €36 (de helft voor -18 jarigen).

Alle vrijheid geniet u dan weer langs de “Route du Champagne” die elk jaar gedurende 2 dagen meerdere dorpen in de kijker zet. Dit jaar gaat het om 7 plaatsen in het hartje van de zuidelijke Côte des Bar (alias “le pays de Renoir”). 17 huizen openen hun kelders om u te ontvangen op 27 en 28 juli in de Vallée de l’Arce.

In de Elzas

Tijdens de Fête du vin et de la gastronomie, van 19 tot 21/7 kan u in Ribeauvillé zowat 270 wijnen proeven. En wie dan nog wat adem over heeft, kan intekenen voor een “Marche gourmande épicurienne” die vanaf het stadje Berg 10km de wijngaarden intrekt rond de Kirchberg.

In Bourgogne

Om te beginnen is er een leuke watertrip in een vergeten deel van de Bourgogne, de Auxerrois. In Auxerre zelf kan u de Bateaux auxerrois nemen die u niet alleen langs de wijngaarden voeren maar u ook laten kennismaken met de wijnen van de streek: Chablis, Irancy, Crémant de Bourgogne, vins de Tonnerre, Epineuil, Vins de Vézelay, Joigny… en met streekproducten (daar zullen zeker Chaource en de lokale worst bij horen). Prijs 12 à 19 euro.

Van het noorden gaan we naar het uiterste zuiden van de Bourgogne, de Mâconnais meer precies. Op 20 juli organiseert de Coopérative Vignerons des Terres Secrètes haar 20e Marche au crépuscule. De wandelaars hebben de keuze tussen een “makkelijk” parcours langs de wijngaarden van 7 km en een langer parcours van 12 km. Bedoeling is dat de wandeling plaatsvindt bij zonsondergang. Er hoort een wijndegustatie bij en voor dat wil ook een etentje. Inschrijving €6, maaltijd €12.

In de Rhône

Op 28 juli gaat in de Vaucluse het 45e Fête du Vin de Cairanne door in het knusse centrum van Cairanne, met een dertigtal deelnemende domeinen en een heuse Provencaalse markt.

Het eerste weekend van augustus gaat dan weer het Fête de la Véraison door in Châteauneuf-du-Pape. Deze traditie is inmiddels al 35 jaar oud. Degustaties, middeleeuwse markt, processie, muziek… Let op: druk bezocht.

Volgende week publiceren we het vervolg met de Loire, Bordeaux, Bergerac-Duras, de Languedoc, de Roussillon en het Zuid-Westen.

  • Balade Châteauneuf-du-Pape