D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

Prosecco rijmt voortaan met Unesco

De Unesco verhief begin juli enkele sites tot werelderfgoed en daarbij mogen we voortaan de mooiste heuvels van de Prosecco-regio rekenen.

Op basis van 10 criteria (van culturele en natuurlijke aard) verheft de Unesco elk jaar weer een aantal sites tot werelderfgoed. Italië bereidde al sinds 2008 een dossier voor ter bescherming van de heuvels van Conegliano en Valdobbiadene. In het dossier worden de heuvels “een waar cultureel landschap,” genoemd, “waar het werk van de wijnboeren bijgedragen heeft tot de vorming van een uniek decorum.” Het project kreeg meer aanzien sinds het in 2014 officieel “Heuvels van Conegliano Valdobbiadene, officiële kandidatuur voor het Wereldpatrimonium van de Unesco” heette en in 2017 daadwerkelijk werd ingediend. In 2018 werd het dossier teruggestuurd naar afzender met de vraag om er een aantal wijzigingen in aan te brengen. Het Comité van het Patrimonium, begin juli verenigd in Bakou (Azerbeidjan), gaf nu het finale groene licht.

Volgens het Comité, wordt de site van de « Proseccoheuvels van Conegliano en Valdobbiadene, gelegen in het noord-oosten van Italië, “gekarakteriseerd door heuvels met abrupte hellingen, kleine wijnpercelen gelegen op smalle terrassen (ciglioni), bosjes, kleine dorpen en akkers. Dit terrein werd eeuwenlang geboetseerd door mensenhanden. Deze ciglioni die ontstonden vanaf de XVIIe eeuw hebben gezorgd voor een mazaïek van wijnranken die soms verticaal en soms parallel lopen ten aanzien van de heuvelflanken. In de XIXe eeuw heeft de techniek van de geleiding van de wijnranken (lokaal “bellussera” genoemd) bijgedragen tot de esthetiek van het landschap.”

  • Photo: Arcangelo Piai - Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg

Deze topsector van de Prosecco die een DOCG-statuut kreeg in 2009 (de 44e van Italië) omvat in totaal 15 gemeenten. Na een explosief decennium is vorig jaar de verkoop van Prosecco nog verder toegenomen met 6% tot een productie van 460 miljoen flessen waarvan zowat 3 kwart wordt uitgevoerd.

Negen andere wijnlandschappen die tot het Unesco Werelderfgoed behoren:

  • • De Juridictie van Saint-Émilion, Bordeaux (1999)
  • • Het landschap van Wachau, Oostenrijk (2000)
  • • De Alto Douro, Portugal (2001)
  • • Het wijnlandschap van Tokaj, Hongarije (2002)
  • • Het eiland Pico, Azoren (2004)
  • • De terrassen van Lavaux, Zwitserland (2007)
  • • Het wijnlandschap van Langhe-Roero en Monferrato, Piemonte (2014)
  • • De Heuvels, Huizen en Kelders van Champagne (2015)
  • • De Climats van Bourgogne (2015)

Foto’s : Arcangelo Piai – Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg