Dirk Rodriguez
Personalia

Piper kiest voor jonge keldermeester

Eind juni stelde Piper Heidsieck zijn nieuwe maître de chais voor, Emilien Boutilliat. Die presenteerde op zijn beurt het Essentiel-gamma van het champagnehuis en de Vintage 2012. Boutilliat heeft ook ervaring opgedaan buiten de Champagne en dat is uitzonderlijk in deze behoudsgezinde wijnregio.

Essentiel is het hogere gamma van Piper-Heidsieck dat er een zaak van maak om alle wijnen als Extra Brut op de markt te brengen, met uitzondering van de Rosé Sauvage. Piper Heidsieck en het daarmee verbonden topmerk Charles Heidsieck behoren niet tot een grote beursgenoteerde groep zoals de meeste andere grote merken, maar is in handen van de familie Descours die na verkoop van haar schoenwinkelketen André besloot in luxeproducten te investeren via de familieholding EPI. Naast Piper kocht het zich ook in het befaamde brunellohuis Biondi-Santi, négociant Tardieu-Laurent en Château La Verrerie.

Piper Heidsieck heeft een jonger imago dan de andere grote champagnemerken en de keuze in oktober vorig jaar voor een relatief jonge keldermeester (afkomstig uit de Vallée de la Marne), hoeft niet te verwonderen. Hij liep o.m. school in Montpellier en is zowel oenoloog als landbouwingenieur. De aandacht verschuift dus ook voor een deel naar het werk in het veld, ook al dekt het huis met zijn 75 ha in eigendom slechts 15% van zijn behoeften.

Een van de slimme commerciële zijsprongen die Piper maakt is om belangrijke chefs hun eigen cuvée te laten samenstellen. In België gebeurde dat in samenwerking met Jean-Phi Watteyne die in mei dit jaar in het Sofital-Jourdan Hotel de luxebrasserie ‘The 1040’ opende mét kruidentuin op het dak van hotel (zie foto), nadat hij in Mons al de Icook* en Bistro de Jean Phi runt. De keuze van Piper voor deze chef is niet toevallig, gelet op de mediabelangstelling die Watteyne krijgt op de Franstalige zenders.

  • Jean Phi Watteyne - The 1040 (Rooftop garden)

Essentiel
Het Essentiel-gamma dan. Er is om te beginnen de Blanc de Blancs met 51% reservewijnen. Een hele pure chardonnay met slechts 4g dosage. Onze favoriet is echter de Cuvée Réservée met 50% pinot noir, overwegend op basis van wijnen van 2014. De 6g dosage zijn precies wat deze wijn nodig heeft om er een breed inzetbare klassechampagne van te maken. De Essentiel by Jean Phi leunt hier dicht tegenaan zij het dat hij meer chardonnay en dus ook wat meer structuur heeft, wat de champagne nog meer gastronomisch inzetbaar maakt. De Cuvée Réservée met basis 2012 geschonken uit magnumfles is mineraler dan de 2014, er is ook een expressievere hint van brioche en toast. En een bittertje in de afdronk. Ideaal bij wit vlees.

De Vintage 2012, buiten het Essentiel-gamma, is een Brut met 9g dosage. Verleidelijke toetsen van citrus en toast maar er is ook veel structuur en het geheel blijft elegant.

De merkwaardigste wijn is echter de Rosé Sauvage, al is het maar vanwege zijn kleur die aan een clairet doet denken (51% Pinot Noir). De wijn is lekker romig met hints van kers, crumble en bloedsinaasappel. De door Jean Philippe Watteyne voorgestelde combinatie met een “simpele Belgische” rundstartaar was hemels.

Voor de fans voor voormalig keldermeester Régis Camus nog dit: de “Rare” van Piper Heidsieck wordt nog steeds door Camus samengesteld.

  • Jean Philippe Watteyne & Essentiel by Jean Phi