Dirk Rodriguez
Regio

Slimme wijntips in de Vaucluse

Onderaan de kwaliteitspiramide vinden we in de Rhône-vallei de “gewone” Côtes du Rhône. Tijdens de laatste wijnbeurs “Découvertes” konden we ons ervan vergewissen dat deze qua prijs erg toegankelijke wijnen eigenlijk verdienen om in een hogere afdeling te spelen. Hieronder volgen enkele tips.

Dat deze “eenvoudige” Rhônewijnen zo goed zijn is heuglijk nieuws voor de Belgische consument die ‘s zomers in het Franse zuiden graag wat gaat shoppen. We maakten een kleine selectie:

• Château Mongin. Het Wijnlyceum van Orange beschikt over een eigen wijngaard én wijnwinkel (naast het Lyceum, Route du Grès 2260). De (bio)wijn van de hogeschool is intussen uitgegroeid tot een degelijke referentie. In de rode instap-CdR 2017 zit een gedeelte mouvèdre en dat geeft de wijn behalve een expressieve aanzet ook een pittig karakter. De CdR Villages ‘Les Perrières’ 2015 is dan weer een heuse bewaarwijn.

• Domaine Nicolas Croze. Interessant voor de alerte toerist want vlakbij een van de eerste kronkels van de Ardèche gelegen (St-Martin-d’Ardèche, rue Max Ernst 1). De ‘Les Petits Copins’ en de ‘Notre Dame de Mélinas’ zijn hier de interessantste cuvées. De wijnwinkel van het domein is 7 dagen op 7 open in de zomer.

• Ch. Saint-Pierre d’Escarvaillac. Producent in Montfavet (Chemin de Bonpas 1 – 10 km richting Lubéron vanaf Avignon) met twee interessante wijnen: een fruitige rode CdR ‘La Carrée’ en een pittige rode CdR ‘Clos des Cailloux’ op basis van oude grenache. Wijnshop op het domein.

• La Cacarinette. Kleine bioproducent (2 ha.) nabij Vaison-la-Romaine, op weg naar de Mont Ventoux. De CdR ‘Grenache’ geniet onze voorkeur vanwege zijn evenwicht, zijn frisheid en sappigheid. Uw komst best vooraf aankondigen via T. 0602601457.

• Cave La Romaine. Houdt u van een ruime keuze, dan kan u best bij de coöperatieve van Vaison aankloppen (winkel 7/7, Chemin de Saumelongue 95 in Vaison-la-Romaine). De beste wijn is hier de bio-rosé ‘Terre Unique’. De rode wijnen zijn simpel maar correct, de witte ‘La Romaine’ is fruitig en luchtig.

• Domaine Gabriel Monier. Het hoofdkwartier van deze biologische wijnbouwer bevindt zich wat meer naar het noorden van de Vaucluse, met wijngaarden die verdeeld liggen over drie gemeenten: Visan, Tulette en Suze-la-Rousse, maar het hoofdkwartier is in Tulette (Chemin de Visan 955). De Rosé (in IGP) is fris en dorstlessend, de Rode Gria Ampelos van oude wijnstokken is daarentegen een mooie karakterwijn.

  • Elodie Balme

Ook bij de grote huizen

Daarnaast vindt u ook bij bekende huizen excellente instapwijnen. Waarom maken zij ook gewone Côte du Rhône? De redenen kunnen divers zijn: de wijngaard ligt net buiten de appellatiezone of de wijnbouwer declasseert zijn wijnen tot de laagste trap wanneer hij bijvoorbeeld wijnen maakt van jonge wijnstokken…

Ogier. Grote producent met o.m. eigendommen in Châteauneuf-du-Pape. Breed gamma met daarbij een degelijke rode instap-CdR (cuvée Artesis 2017). Handig is dat het huis beschikt over een wijnshop in het stadje Châteauneuf-du-Pape zelf (Avenue Louis Pasteur 10). Hier kan je ook intekenen voor een bezoek aan de ‘wijngrot’ van St-Andéol.

Santa Duc. Niet alleen een van de beste huizen van Gigondas, maar ook een lokale pionier in de biodynamie. Schitterende CdR 2017 uit complantation-wijngaard waarin ook witte druiven staan. Alles gaat samen in één kuip, wit en rood. (santaduc.fr)

Château St-Estève d’Uchaux. In de appellatie Massif d’Uchaux vindt u dit wijndomein met zijn biologische en natuurcultuur. Uitstekende Rosé de Saignée 2018 en degelijke rode CdR. (saint-esteve.com)

Elodie Balme. Zij wordt stilaan een van de beroemdste vrouwelijke gezichten van de zuidelijke Rhône. Puurheid, elegantie en verteerbaarheid vormen het kenmerk van haar wijnen die voornamelijk in de appellatie Roaix thuishoren. Maar haar instap-CdR 2018 speelt evengoed al deze troeven uit. (domaineelodiebalme.com)

LePlan-Vermeersch. Bekend om zijn Village-wijnen van het GT-gamma en zijn Châteauneuf. Maar onze sympathieke landgenoten Dirk en Ann Vermeersch stellen ook diverse CdR’s voor. En je kan ook intekenen voor een rondleiding langs de wijngaarden. (zie leplangt.com)

Als je je afvraagt hoeveel je precies mag meebrengen naar België, zie ons artikel Wijn meebrengen uit uw vakantieoord

  • Dirk Vermeersch