D. Rodriguez – C. Piron
Foodpairing

Daar zijn de mosselen ! En hier de wijnen.

Elk jaar weer kijken de Belgen met grote begerige ogen uit naar de eerste mosseltjes. Op 27 juni konden de eerste échte Zeeuwse mosselen verorberd worden, drie weken eerder dan normaal. Maar wat drink je erbij?

Wanneer die mosselen precies op de markt komen, wordt bepaald door hun groeiproces. Hoe snleer volgroeid, hoe sneller ze geplukt worden. De combinatie van vroege warmte, zon en voldoende regen maakt dat ze dit jaar heerlijk vlezig zijn. Delhaize voorziet voor het dit eerste weekend 100 ton verse mosselen tussen €2,50 en 9,99 per kg (afhankelijk van de kwaliteit). Hun smaak is een mengeling van calcium- en proteïnerijkdom (maar weinig vet, wel veel gezonde onverzadigde vetzuren), mineraal, fosfor en vitamines.

Wijnhuwelijk

De ideale begeleiders voor uw “Mosseltjes en Friet” zijn natuurlijk te zoeken in dezelfde smaakrichting: strak, beetje mineraal, afkomstig van kalkgronden, goede zuren maar geen hoogtonige dominante zuren. Je kan dus uitgaan van elke frisse witte wijn die niet te vet is en geen houtopvoeding kreeg. Op die manier komen we als vanzelf terecht bij muscadets, pinot blancs, sauvignon, al dan niet geblend met sémillon, Italiaanse friulano dat een andere naam is voor Sauvignon vert en natuurlijk ook toegankelijke sauvignons uit Touraine, Nieuw-Zeeland en Chili. Houdt u van mosseltjes in witte wijnsaus? Gebruik dan dezelfde wijn aan tafel als voor de saus. Hieronder twee wijnbesprekingen in detail.

Château de la Gravelle Gorges, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie, BIO

Fruitig, floraal en lichtjes complex en een stevige aanrader bij kwaliteitsmosselen. Deze wijn uit de Nantais op basis van de druif Melon de Bourgogne brengt ook een bries van frisheid die recht uit de zee afkomstig is. Muscadet zoals u hem nog maar zelden proefde. Zijn evenwicht en smaakrondeur zijn ook een perfect antwoord op de vlezigheid van de mosselen.

Te koop bij Brunin-Guillier voor €12,50.

Château La Verrière, Bordeaux sec 2017

Fijne witte Bordeaux sec op basis van 100% Sauvignon blanc. Uitgelezen compagnon voor zeevruchten en mosseltjes met zijn frisse citrustoetsen en hints van tuinkruiden en exotisch fruit. Evenwichtig en fruitig op de tong met een aangename lengte en een terugkeer van frisse citrus in de afdronk.

Te koop bij Delhaize voor €7,99.