Baudouin Havaux
Foodpairing

Denemarken wint de Copa Jerez 2019

Sommeliers en chefs uit de hele wereld verzamelden in Jerez om elkaar te verbluffen met de beste matches tussen sherry en gerechten. De achtste editie van de Copa Jerez werd een triomf voor Denemarken.

Strijdtoneel was het theater Villamarta te Jerez de la Frontera. 7 landen met een culinaire traditie in sherry vochten er om de hoogste eer:

  • • Duitsland : Le Corange (Mannheim)
  • • Engeland : Texture (London)
  • • België : Le Pilori (Ecaussinnes)
  • • Denemarken : Clou (Kopenhagen)
  • • Spanje : BonAmb (Alacant)
  • • Nederland : Le Cheval Blanc (Heemstede)
  • • Verenigde Staten : NoMad (New York City)

Denemarken lijkt op dreef. Het leverde zopas nog de vice-wereldkampioen sommelerie af in Antwerpen en Noma heeft duidelijk een frisse golf in beweging gezet die resulteert in een bijzonder creatieve keuken. Denemarken won behalve de hoofdprijs ook de prijs van de Beste Chef en het Beste Voorgerecht. Het team van restaurant Clou (waarvan het normale basismenu 16 gangen telt) wint een cheque van 600 euro en een reis doorheen de regio.

  • L'équipe du Pilori représentait la Belgique : François Vandecasteele (g) & Michel Van Cauwelaert (d)

Het Belgische team was erg verdienstelijk, maar putte uit een iets klassieker register wat door de jury volgens ons niet naar waarde werd geschat. Sommelier François Vandecasteele en chef Michel Van Cauwelaert van restaurant le Pilori* te Écaussinnes, kozen voor het thema ‘Atlantische smaken’. Zeebaars met garnalen en schorseneer werd geserveerd met een Fino van het huis Gutiérrez Colosía.

De krachtige smaken van het tweede gerecht, duif met morilles en gekarameliseerde ui kwamen samen op tafel met een Amontillado van 30 jaar oud, Del Duque, VORS van de Bodega González Byass.

Het chocoladedessert werd vergezeld door een Pedro Ximénez Old Harvest van de Bodega Ximénez Spínola.

  • Elk jurylid proeft 7 voorgerechten, 7 hoofdgerechten en 7 desserts.

Palmares

  • • Beste Chef: Martin Sørensen – Denemarken
  • • Beste Sommelier: Kim Reisig – Nederland
  • • Beste Voorgerecht: Engeland
  • • Beste Hoofdgerecht : Spanje
  • • Beste dessert: Denemarken
  • • Prijs van de creativiteit : VS