Personalia

Afscheid van André Lurton, alias mijnheer Pessac-Léognan

Bordeaux rouwt sinds vorige week: André Lurton stierf op woensdag 15 mei op 94-jarige leeftijd. Hij was de grote bezieler van de appellaties Graves en Pessac-Léognan. Toch bleef hij op zijn honger zitten.

Meer dan 10 jaar lang vroegen we Lurton om een interview. Telkens was er een reden om dat interview af te wimpelen en we moeten toegeven: meestal was de reden ‘ziekte’. André Lurton wordt geassocieerd met Graves, maar de familie Lurton deed haar eerste acquisities in de Médoc. Ondermeer de châteaux Lagrange en zelfs Margaux gingen door de handen van de Lurtons. André Lurton was telg van een gezin van 4 kinderen en zo raakten de eigendommen verdeeld.

  • Une véritable dynastie du vin

André de constructieve syndicalist

André Lurton moet zich tevreden stellen met Château Bonnet, wijngoed in Entre-deux-mers. Omdat wijn in die dagen nauwelijks iets opbracht begint André Lurton veevoeder te verkopen aan de boeren en hij ontwikkelt gaandeweg nog andere nevenactiviteiten. Met de productie van kartonnen zakjes voor popcorn schiet hij raak en verzamelt hij een eerste fortuintje.

Maar de liefde voor de wijn zal niet verdwijnen. Hij huurt nieuwe wijnvelden en in 1965 slaagt hij erin het Château La Louvière te kopen in Léognan (foto onder). Het domein is op dat ogenblik echter in erbarmelijke staat. Hij zet zich in om de plannen van de bouwsector te counteren zodat een dam opgeworpen wordt tegen de stadsuitbreiding van Bordeaux in de richting van Léognan.

Hij wordt medeoprichter van de appellatie Pessac-Léognan dat de betere terroirs van Graves verenigt (1987). Onder zijn impuls wordt ook het Cru Classé-classement in het leven geroepen voor de wijnen van de appellatie, maar tot zijn grote frustratie zal zijn eigen wijngoed, La Louvière, nooit gehonoreerd worden met een Cru Classé-titel.

Hij laat tal van eigendommen na aan zijn 7 kinderen: de châteaux La Louvière, Cruzeau, Rochemorin, Couhins-Lurton. Château Dauzac (Margaux) werd eerder al doorverkocht (2014).

  • Château La Louvière - © Vanel

De foto helemaal boven uit 2014 toont van links naar rechts zijn dochter Christine, André zelf en zijn zoon Jacques. Copyright Pierre Stahl, FR3.