Dirk Rodriguez
Personalia

Patrick Lefevere bevoorrecht getuige van de Concours Mondial in Aigle

De 26ste editie van de Concours Mondial van Brussel zit er net op. Die ging door in het UCI-hoofdkwartier van de UCI, middenin de wielerpiste. Een van de bevoorrechte getuigen (en VIP-gasten) was niemand minder dan Deceuninck-Quickstepbaas Patrick Lefevere.

Lefevere zag met eigen ogen hoe het startschot van de 26ste editie van de Concours Mondial werd gegeven. Het eerste wat hem verbaasde was het aantal juryleden: meer dan 330 professionele proevers (waaronder uw dienaar) afkomstig uit 51 landen en uit alle continenten. Die zouden in drie dagen tijd meer dan 9.100 wijnen proeven. Doel is het bekronen van de beste wijnen met de erg gegeerde zilveren en gouden medailles.

Collega wijnjournalist Alain Bloeykens was de gids in de VIP-lounge waar Lefevere zelf enkele “flights” blind kon proeven (= wijnen uit eenzelfde categorie). Hij proefde een twaalftal wijnen. De juryleden proeven er 50 à 60 op een voormiddag. “Gekkenwerk,” was de reactie van Lefevere, “maar respect want dit is lang niet gemakkelijk.”

Bij de wijnen die Lefevere proefde waren er enkele die de wielerbaas blind kon herkennen: de wijnen uit Italië en Bordeaux. Bloeykens was onder de indruk. “Straf? Helemaal niet, het zijn mijn favoriete wijnen,” luidde de reactie.

  • CMB2019image002 copyright ©Vinopres