D. Rodriguez – M. Vanel
Winebizz

De CMB breekt records met dank aan Zwitserse wijn

Dit jaar is er een recordaantal van 9150 wijnen ingeschreven in de Concours Mondial 2019 (CMB) die dit jaar doorgaat in Aigle, Zwitserland. Het gastland zorgde voor een heuse boost met 600 wijnen vergeleken met de 166 in 2018.

“Onze ambitie was niet alleen om een onvergetelijke Concours Mondial te Aigle te organiseren, maar ook om onze wijnbouwers aan te porren om de diversiteit van onze wijngaarden en onze wijnen in het zonnetje te zetten. Met zoveel inschrijvingen lijkt onze missie al grotendeels geslaagd!” verklaart Frédéric Borloz, voorzitter van het organisatiecomité CMB-Aigle 2019.

Zwitserland is niet het enige land dat zijn inschrijvingen zag toenemen in 2019. Ook Italië en Spanje lieten een stijging optekenen van respectievelijk 5% en 3,4% vergeleken met 2018. Mexico (!) gooit zich als Latijns-Amerikaanse nieuwkomer volop in de strijd met een toename van 20% en Moldavië komt de top-10 binnen met een stijging van 23%. Roemenië en Tsjechië doen het eveneens een stuk beter dan vorig jaar.

Wat krijgen de professionele proevers zoal geserveerd in het glas? Een hele wereld. Meer dan 300 verschillende druivenrassen zijn vertegenwoordigd in Aigle, waaronder 50 uit Zwitserland alLeen al. De meeste Zwitserse wijnen zijn echter gemaakt op basis van Chasselas alias Fendant (133), gevolgd door Pinot noir (89), Merlot (37) en autochtone rassen zoals Gamaret (33) en Petite Arvine (30). De wijnen van het Kanton Vaud vertegenwoordigen meer dan 50% van de lokale inschrijvingen, gevolgd door Valais met 37%.

Bio

Na een fikse stijging de afgelopen jaren van het aantal inschrijvingen van biologische wijn, loopt het aantal nu lichtjes terug. De verklaring is de daling van het aantal Chinese inschrijvingen (de editie 2018 ging door in Bejing) waarvan een derde van biologische signatuur was. Dit jaar komt het grootste aantal biologische wijnen uit Italië (182), gevolgd door Spanje (151), Frankrijk (121) en China (53). In totaal sturen er nu 24 landen biowijnen in.

350 oenologen, sommeliers, aankopers, journalisten, onderzoekers en vertegenwoordigers uit de wijnindustrie, afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen bevolken de jury in Aigle. De jurering van deze 27ste editie van de Concours Mondial van Brussel vindt plaats van 2 tot 5 mei. Vino is ter plaatse, volg ons dus zeker op twitter en facebook!