Dirk Rodriguez
DIVERS

Nieuws van het Belgische wijnbouwersfront

Terwijl de Belgische wijnbouw eruptief evolueert, zitten ook onze Belgische wijnbouwers in het buitenland niet stil. We gingen op Prowein even poolshoogte nemen.

Kathleen Van den Berghe van Château de Minière bracht na haar Bulles Rouges nu haar Bulles Rosés de Minière mee naar Prowein. Het is een erg frisse, zuivere, aangename en bijna witte méthode ancestrale (met tweede fermentatie op fles zonder toevoeging van suiker). 100% cabernet franc, pressurage direct, zero dosage. Voor de droge witte die Kathleen maakt op haar tweede domein, Château de Suronde in Quarts de Chaume (Grand Cru), wenkt een nieuwe super-appellatie, namelijk de Anjou Blanc 1er Cru + gemeentenaam.

Philippe Lambrecht van Bodegas Mas Alta (Priorat) was prominent aanwezig, niet alleen met zijn Spaans domein, dat uitgegroeid is tot een van de vaste waarden van de D.O. Priorat en met zijn Artigas een perfect vlaggenschip op de markt heeft (en bovendien vorig jaar het bio-certificaat haalde). Mas Alta brengt nu ook een toegankelijke wijn op de markt, zeg maar entry-level-priorat, genaamd Els Pics. Daarnaast zagen we op Prowein dat het Château Le Rey in Castillon, waarin hij een belangrijke participatie heeft, intussen al opgenomen is in de Grand Cercle des Vins de Bordeaux, waarvoor toch wel belangrijke kwaliteitscriteria gelden.

Last but not least is er Leplan-Vermeersch van Dirk en dochter Ann Vermeersch. “Ja, ik hou ervan om nieuwe dingen te creëren,” geeft Dirk toe als we hem achter een nieuw gamma ‘SL Wine’ aantreffen. Op Wine Paris troffen we hem nog aan met zijn nieuwe Côtes du Rhône Village Suze-la-Rousse. Nu dus ‘SL’ en dat staat voor Super Light. Het gaat over een witte, een orange en een lichtrode wijn met een alcoholgehalte van om en bij de 11%, resultaat van een korte maceratie en dus ideaal als zomerwijn. Bovendien zijn het wijnen die nog drie bijkomende troeven kunnen uitspelen: Ongesulfiteerd, Vegan en Bio. (foto boven: de rode SL)