Winebizz

Fransen kunnen niet lachen met “slechte prestaties” van hun sommeliers

In België konden we leven met de top-10 plaats voor Antoine Lehebel op de Best Sommelier of the World Contest. Maar in Frankrijk wordt er niet gelachen met de ontgoochelende 12de plaats van hun topsommelier David Biraud.

Want Frankrijk blijft toch hét land van gastronomie en sommellerie, of niet soms?

Nadat hij als vice-wereldkampioen het podium mocht verlaten in Argentinië in 2016, mikte David Biraud op het allerhoogste. Hij wilde niets minder dan een gerespecteerde Franse grootheid worden, in het zog van zijn landgenoten Olivier Poussier en Philippe Faure-Brac (foto boven) die het wel tot Beste Sommelier van de Wereld schopten. De ontgoocheling zit zo diep dat David Biraud aangekondigd heeft aan geen enkele concours meer deel te nemen.

Op die manier wil hij ook plaats maken voor de jeugd. Er wordt onder meer gedacht aan Laurent Derhé die in 2017 al dicht bij de Europese titel was. De Fransen willen het in de toekomst echter ook professioneler aanpakken. Ze hebben gezien dat de Zweden en Canadezen met een heus team komen: trainers en zelfs een mental coach.

Slecht Engels
Dus zullen zij in de toekomst hun kandidaat omringen met een ploeg van specialisten. Er wordt niet alleen gedacht aan de reeds genoemde Poussier en Faure-Brac, men wil l’Equipe de France ook voorzien van een Master of Wine (Jérémie Cuckierman), een spirits-specialist (Alexandre Vingtier) en de voormalige volleybalinternational Laurent Chambertin als mental coach.

Volgende streefdoel voor de Fransen: Het Europees kampioenschap in Cyprus in het najaar van 2020. Stiekem hoopt men dat Pascaline Lepeltier (zie ons interview) zich kandidaat stelt. “Want zij spreekt goed Engels”. Alsof het daaraan lag: heeft men David BIraud misschien slecht begrepen? Maar men stelt zich luidop en terecht de vraag of Lepeltier wel zin of daarvoor tijd vrij te maken…

Zie ook het artikel van Terre de Vins: link

  • Antoine Lehebel, Julie Dupouy & David Biraud at the start of ASIBESTSOMM