Communiqué
Winebizz

10de Concours Sauvignon: de winnaars

Het palmares van de pas afgelopen editie 2019 van de Concours Mondial van de Sauvignon werd bekendgemaakt zondag ll op Prowein. Klassiekers aan het feest maar er bleven genoeg prijzen over voor de challengers.

De 10de Concours Mondial van de Sauvignon vond plaats van 8 tot 10 maart te Udine, hartje Friuli, in het noorden van Italië. Meer dan 1000 wijnen (record) afkomstig van 26 landen werden onder de loep genomen door 73 juryleden uit de hele wereld. “Het blijft natuurlijk een competitie,” legt directeur Thomas Costenoble uit, “Maar het is in de eerste plaats een belangrijke afspraak voor de vertegenwoordigers van de wijnindustrie. Daarnaast is het een uithangbord voor een van de mooiste druiven van het wijnspectrum en een forum voor de trends in wijnbouw, wijnproductie en consumptie van Sauvignon blanc.”

Friuli heeft wat met witte wijn: meer dan 80% van de wijnoppervlakte is er beplant met witte rassen. En liefst 35% van alle Italiaanse Sauvignon komt uit deze regio.

Qua bekroonde wijnen blijft Frankrijk de toon zetten met 157 medailles (24% meer dan in 2018), gevolgd door Oostenrijk met 45 bekroningen. Italië profiteerde van het thuisfront om de derde plaats op te eisen. Het verhoogde zijn oogst aan eremetaal met 66%. Eindelijk zien we ook Nieuw-Zeeland een deel van de koek opeisen, met een vierde plaats en 31% meer eremetaal dan vorig jaar. Zuid-Afrika vervolledigt de top-5.

Daarnaast zijn er de begeerde Trofeeën. De Dubourdieu Trophy die toegekend wordt aan de wijn met de zuiverste Sauvignon-expressie ging naar de Cuvée Exponentielle 2017 van Domaine Delobel in Touraine, domein dat aan biologische wijnbouw doet.

De vijf andere Revelation Trophies gingen naar wijnen die de hoogste score haalden in hun categorie:

De volledige resultaten vindt u op cmsauvignon.com