Dirk Rodriguez
Diverse

Lehebel schat de tegenstand in

Het wordt een hete strijd tussen 66 topsommeliers. We monsterden ze maandag na de eerste blinde proeven en de theoretische tests (22 pagina's met schriftelijke vragen). Niemand leek uit zijn lood geslagen: klaar voor de rest van de vijfdaagse uitputtingsslag.

De praktische test bestond uit een witte en een rode wijn die de kandidaten op hun tafel geschoven kregen, nadien volgden nog drie likeuren. Bij de theoretische tests waren er twee opvallende vragen. “These are the names of 10 Belgian beers. Which of them are abbey-beers and which are trappists?” Andere vraag: “Give the Villages of Commenduera in Alphabetical order.”

De deelnemers leken niet onder de indruk. Iedereen had wel een boek over Belgische bieren achter de kiezen. 66 kandidaten, dat is wel een pak. Welke namen circuleren er in de wandelgangen?

Om te beginnen twee vrouwen. De Ierse kandidaat Julie Dupouy heet erg ambitieus te zijn. Van geboorte Française bracht ze heel haar professionele carrière door in buitenlandse toprestaurants. Ze begon bij ons in Luxemburg. Dan is er Iulia Scavo, Roemeense, die was al twee keer Europees finalist. Daarnaast heb je de kandidaat voor Frankrijk, David Biraud, die 300 supporters meebrengt. De Canadees Carl Villeneuve Lepage brengt zelfs zijn eigen persattaché en een mental coach mee. In eigen land is hij een mediaster. Dan is er nog de Pool Piotr Pietras, ingenieur met een sterke kop volgens William Wouters, vice-Europees kampioen en 10de drie jaar geleden en Ketri Leis uit Estonia, kersvers kampioen van de Baltische staten.

Vino: En is Antoine Lehebel onder de indruk?
Oh, ik voel me goed en heb geen slechts eerste tests afgelegd, om eerlijk te zijn. Of ik het tegen die kleppers kan opnemen weet ik niet. Het enige waarvoor ik stress is de bekendmaking van de halve-finalisten. Vorige keer wzs ik 20ste, nu wil ik halve-finales, dus minstens top-18 halen. Ja, want het zit zo: in Argentinië waren er slechts 61 deelnemers en waren er ook slechts 15 halve-finalisten. Nu zijn er 66 deelnemers en werd dus het aantal halve-finalisten op 18 gebracht.

Vino: 66 landen, met daarbij 6 Fransen, waarvan er 5 buiten Frankrijk werken. Onder die Fransen tellen we 2 topfavorieten en jij. Stel dat je in de running bent voor een finaleplaats, ben je dan niet bang dat men zou zeggen, hmmm teveel Fransen, we zetten er liever iemand uit Spanje of Roemenië bij, dat is spannender voor het publiek?
Lehebel: “Punt 1: ik ben bijna genaturaliseerd (lacht). Punt 2: Is dat niet normaal dat er zoveel Fransen bij zijn? Het is hét land van de sommellerie en ze hebben op dit moment nu eenmaal een aantal topsommeliers. (Philippe Fauré-Brac, gewezen Beste Sommelier van de Wereld en Treasurer van de ASI, foto helemaal onder, bevestigde met een knipoog).”

Franse kandidaten vlnr: Loic Avril (Australia), Antoine Lehebel (B), Julie Dupouy (IRL), David Biraud (FR), Bruno Scavo (Monaco), Eric Zwiebel (UK) – foto DM_Vino

  • Les candidats français de g. à droite : Loic Avril (Australie), Antoine Lehebel (B), Julie Dupouy (Irlande), David Biraud (France), Bruno Scavo (Monaco), Eric Zwiebel (UK) – Photo DM.Vino
  • Philippe Faure-Brac, Meilleur sommelier du Monde en 1992 et membre du Comité Technique du Concours