Dirk Rodriguez
AGENDA

De wijngaard van Da Vinci

Minder bekend maar helemaal correct: Leonardo Da Vinci had een wijngaard en nog wel in Milaan. Na DNA-onderzoek ontdekte men wat Leonardo er klaarmaakte. De wijngaard is inmiddels gerestaureerd en kan weer bezocht worden.

Het verhaal gaat aldus volgens De Morgen die er vorig weekend een stukje over bracht: Leonardo aanvaardde zoals bekend de opdracht om het Laatste Avondmaal te schilderen in de Santa Maria della Grazie in Milaan, daarbij aangepord door de royale vergoeding van de Hertog van Milaan. Toen het fresco in 1498 klaar was, schonk de tevreden hertog zijn wijngaard aan Leonardo, die gewoon schuin over de Santa Maria kerk ligt. De wijngaard werd echter een paar maand later al geconfisqueerd door de Fransen die Milaan waren binnengevallen. Een paar jaar later kreeg Da Vinci zijn wijngaard weer in handen en kon er eindelijk van genieten. Hij liet de wijngaard in 1519 per testament na aan twee van zijn leerlingen.

Zeldzame druif
De wijngaard raakte in verval en het verhaal vergeten. Tot historici hem net voor de tweede wereldoorlog ontdekten. Oude verwilderde druivelaars groeiden nog her en der als pergola’s. De bommen van de tweede wereldoorlog maakten van de hele wijngaard echter één puinhoop. Recent werd de wijngaard heraangelegd voor de wereldtentoonstelling van Milaan in 2015. DNA-onderzoek wees uit dat het domein vooral beplant was met Malvasia di Candia Aromatica, een zeldzame soort die genetisch afwijkt van de gewone Malvasia en waarvan er ook een roze variant bestaat. De druif was gegeerd voor zijn hoge suiker- en dus ook alcoholgehalte. Intussen wordt er weer wijn gemaakt en kan de wijngaard opnieuw bezocht worden ter ere van de 500ste verjaardag van zijn overlijden.

info: Vignadileonardo.com