M. Vanel – D. Rodriguez
Oenotoerisme

‘Belgisch’ Château Malartic-Lagravrière open voor oenotoerisme

Château Malartic-Lagravière, sponsor van de Wedstrijd van de Best Sommelier of the World en al sinds 1996 in Belgische handen, stelt zich open voor oenotoerisme.

Château Malartic-Lagravière heeft echt een rijke geschiedenis: het maakt deel uit van het historische erfgoed van Bordeaux. Het wijngoed werd in de 18de eeuw gekocht door de graaf Hippolyte de Maurès de Malartic, die als admiraal aan de zijde van de Franse koning vele zeeslagen leverde, waarvan de meeste tegen de Engelsen. In 1850 kocht Madame Arnaud Ricard het kasteel en wijngoed en voegde er de naam Lagravière aan toe. In 1990 komt het domein kortstondig in handen van de familie de Nonancourt, bekend van de champagne Laurent-Perrier.

Het wijngoed heeft altijd een uitstekende reputatie gehad, vandaar dat zijn wijnen zowel in wit als in rood werden gehonoreerd met een ranking van “crus classé” in de “Classement des Graves” van 1953. Eind 1996 wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven met de komst van de Belgische familie Bonnie. Wijngaarden en kasteel worden compleet gerenoveerd.

  • Racheté fin 1996 par le couple belge Michèle et Alfred-Alexandre Bonnie, le château Malartic-Lagravière est situé à Léognan en Gironde en AOC Pessac-Léognan.
  • Le nouveau cuvier

Sterk milieu-engagement

Van bij het begin heeft de Familie Bonnie op lange termijn gedacht. Een duurzame benadering van de wijnbouw maakt daar vanzelfsprekend deel van uit. Er werd niet alleen heel nauwlettend toegekeken op het gezonde leven in de wijngaarden, maar ook op de fauna, flora en waterlopen rond de wijngaarden. Dit engagement hadden Alfred en Michèle Bonnie al meteen vanaf 1997 maar het werd nadien nog kracht bijgezet door de kinderen: Véronique en Jean-Jacques Bonnie.

We spreken over een aanpak die de grote middelen niet schuwt: de bodems werden in de diepte bewerkt en sommige percelen werden zelf door een paard doorploegd, de biodiversiteit werd aangezwengeld door de aanplant van hagen rondom het hele domein, insecticiden werden vervangen door “sexual confusion”, de natuurlijke afweersystemen van de wijnstokken werden en worden preventief geactivieerd (SDN). Deze inspanningen leverden een certicifatie op van Haute Valeur Environnementale (HVE) in 2015. Het domein heeft zich nu ingeschreven voor de “Système de Management Environnemental” (SME) met het oog op een ISO 14001-cerfiticaat later dit jaar.

In feite zijn de toegepaste methoden deze van de biologische wijncultuur. Zowat 98% van de wingerd wordt biologisch bewerkt en in sommige percelen is men aan het proefdraaien met biodynamie. Sinds 2016 rijdt er op Malartic een nieuw soort tractor, een prototype dat op vraag van het château werd ontwikkeld. Die tractoren hebben meerdere voordelen: gerichtere behandelingen met minder fytosanitaire producten, minder uitstoot en minder omgevingslawaai. En dankzij het paard dat sinds 2018 het Malartic-team heeft vervoegd, moeten de tractoren ook minder ingezet worden. Deze aanpak geldt voor alle Vignobles Malartic (Châteaux Malartic-Lagravière en Gazin Rocquencourt te Léognan) en ze beantwoorden aan een intern eco-charter. Dit engagement is prioritair voor de Véronique en Jean-Jacques Bonnie die zelf, net als een groot deel van hun team, te midden van de wijngaarden wonen.

  • Le Château Gazin-Rocquencourt

Oenotoerisme

We zijn op het punt aangekomen waarmee we dit artikel begonnen: oentoerisme! Het kader is mooi om niet te zeggen idyllisch en almaar gezonder. Château Malartic-Lagravière was met andere woorden klaar om zich open te stellen voor oenotoerisme. Er werd geïnvesteerd in een uitbreiding van het team zodat de poorten nu elke zaterdag openstaan voor geïnteresseerde wijnliefhebbers (mits reservatie) en dit vanaf het huidige seizoen 2019. Tot het aanbod horen het bezoek van het wijngoed, diverse gastronomische formules, themadegustaties, seminaries… Kookcursussen worden georganiseerd door het team: “Hospitality at Malartic”. Bij het bezoek ligt de nadruk op de typiciteit van terroir en wijngaarden en de duurzame, milieuvriendelijke aanpak.

De familie Bonnie bezit trouwens ook een bodega in Argentinië sinds 2010, DiamAndes. Hier bestond het oenotoerisme al langer met diverse thema’s zoals de ontdekking van authochtone druivenrassen of een sensoriële Franco-Argentijnse reis met vergelijking tussen de Argentijnse en de Franse druivenrassen en zo meer.

Toen de oude kelders werden gerestaureerd in 1997 viel op welk charmant uitzicht ze boden op het kasteel en park. Ze vormen vandaag de ideale ruimte om bezoekers te ontvangen en bieden een capaciteit van 200 tot 300 personen voor tal van gelegenheden.

Tarief van de formules van €14 tot 45, kookcursussen en lunches vanaf €135.
Info : malartic-lagraviere.comgazin-rocquencourt.com et diamandes.com

  • La Bodega diamAndes à Mendoza en Argentine.
  • De gauche à droite: Véronique Bonnie et son mari Bruno Laplane, Michèle et Alfred Bonnie, Jean-Jacques Bonnie et son épouse Séverine.