D. Rodriguez – M. Vanel

Crus Classés van Bordeaux 2016: onze favorieten

Bij het bezoek van de UGCB aan Brussel valt er ook altijd wat nieuws te beleven. Dit jaar was dat de voorstelling van de nieuwe Voorzitter, Dhr Ronan Laborde, die wereld kent als CEO van Château Clinet (Pomerol). En natuurlijk: 97 grands crus te proeven!

Laborde volgt in de hoedanigheid van voorzitter Olivier Bernard op (Domaine de Chevalier). Welke zijn de nieuwe accenten waarop hij de nadruk wil leggen?

Om te beginnen op de toegankelijkheid van de domeinen en kastelen van de UGCB-leden. In drie clicks moet de webbezoeker via de website van de ugcb.net alle nodige informatie vinden over deze leden. De droom is om het oenotoeristische luik veel meer kracht bij te zetten.

Er werden ook twee nieuwe leden aanvaard: Rieussec en Duhart-Milon, beide reeds cru classé’s. Dat brengt het totaal op 134 leden. Tevens werd ook het Weekend des Grands Crus aangekondigd, waarop alle wijnliefhebbers kunnen intekenen van 24 tot 26 mei 2019.

Hieronder vindt u onze favorieten van de tasting, ook met het oog op de betaalbaarheid van de wijnen.

Graves wit
Verrassingen bij de witte Graves waren Ch. Haut Bergey, La Louvière, de France en Ferrande, naast toppers Ch. Smith Haut Lafitte, Malartic-Lagravière, de Chevalier en Olivier.

Graves rood
Bij de rode waren dat Ch. Rahoul, opnieuw Ch. Ch. Haut Bergey, Ch. de France en in de topklasse Les Carmes Haut-Brion, Ch. Smith Haut Lafitte en Ch. Malartic-Lagravière

St-Emilion
2016 is een jaar waarin alle toppers thuisgeven, en dan Valandraud, Pavie-Macquin, Beau-Séjour Bécot en Trottevieille nog meer dan de anderen. Bij de prijstoegankelijke wijnen noteren we Villemaurine, Larcis-Ducasse, Soutard en Cap de Mourlin.

Pomerol
In Pomerol werden we verrast door de kwaliteit van Ch. Rouget en La Cabanne. De merlots zijn echt van uitzonderlijke kwaliteit.

Médoc
De Châteaux Fonréaud (Listrac) en Maucaillou (Moulis) overvleugelen in de prille stadium hun bekendere gouwgenoten.

Margaux
Geen verrassingen hier in afwezigheid van Angludet: Lascombes, Giscours en Durfort-Vivens leveren pareltjes af.

Pauillac
Lynch-Moussas en Grand-Puy-Ducasse zijn bijzonder mooi, net als de eeuwige subtopper Lynch-Bages.

Saint-Estèphe
Lang geleden dat we nog zo’n mooie Lafon-Rochet proefden, en dat geldt bijna in dezelfde mate voor Phélan-Ségur en Cos Labory.

Saint-Julien
Saint-Julien bracht een verrassend geslaagde Talbot en Léoville-Poyferré. Gloria en Saint-Pierre ontbraken. Beychevelle en Léoville-Barton hebben (voorlopig) een eerder ingehouden karakter.