D. Rodriguez – M. Vanel
Diverse

Veiling failliete Wijnmakelaarsunie op 24 maart: 130.000 flessen wachten u op

Reeds in juni 2018 werd De Wijnmakelaarsunie (DWU) uit Diepenbeek failliet verklaard. Maar het heeft veel voeten in de aarde gehad om de veiling van de voorraden toe te wijzen en de voorraden te taxeren.

Een van de redenen was de grootte van de voorraad. Toen de curatoren de voorraad opmaten in de kelder van DWU werd duidelijk dat de wijnen een enorme waarde vertegenwoordigden. Niet te vergeten: DWU was in betere tijden een van de allerbelangrijkste wijnimporteurs van het land, al verloor het gaandeweg mooie allocaties zoals Pétrus en Domaine de la Romanée-Conti.

Hoewel heel wat Vlaamse veilinghuizen hun zinnen op deze voorraad hadden gezet, heeft de curator deze veulingschat toegewezen aan de Nederlandse tandem Troostwijk Auctions en het gespecialiseerde Winefields. De veiling zal op 24 maart simultaan in Diepenbeek, Amsterdam en Singapoor doorgaan. Maar het zal mogelijk zijn vooraf voor bepaalde loten online een bod uit te brengen vanaf 18 maart. In principe zal één veiling niet volstaan. Vermoedelijk wordt er voor de 3 lokaties nog een tweede datum toegevoegd.

De veilinghuizen maken momenteel nog steeds de inventaris op. Vervolgens moet alles per categorie geklasseerd worden en moet de staat nagegaan worden. Dan pas zal de onlinecatalogus te raadplegen zijn. Omdat de te veilen hoeveelheden gigantisch zijn – meer dan 130.000 flessen – kreeg de veiling een bijzondere naam: “The Museum Collection”. We komen hierop terug met meer details.