D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

De duurste wereldsteden qua wijn volgens The Economist

Elk jaar screent The Economist de wereldsteden op hun levensduurte. Een van de belangrijke criteria: de prijs van een flesje wijn…

Meer dan 160 producten worden vergeleken over heel de wereld, waaronder voeding, drank, kleding, huishoudtoestellen, huurprijzen, transport enzomeer. De cijfers worden dan geanalyseerd per categorie en per stad, zodat er een soort wereldranking ontstaat.

In 2018 was de duurste stad Singapoor, en dat al voor het 5de jaar op rij.

Vervolgens vinden we Parijs (2), Zürich (3), Hong-Kong (4), Oslo (5), Genève (6), Séoul (7), Kopenhagen (8), Tel Aviv (9) en Sydney (10).

Over Brussel weten we uit de Mercer-meting dat het sterk stijgt qua levenduurte. Het steeg van de 104de naar de 67ste plaats (cijfers zomer 2018). Vooral huisvesting, transport en (gastronomisch) vermaak worden duurder.

Voor de prijs van een flesje wijn wordt de top-10 enigszins door elkaar geschud. In dollar uitgedrukt krijgen we we volgende top-drie te zien: Tel Aviv (28.77$), Seoul (27,02$) en Singapoor (23.68$). Volgen Sydney (20,49$) en Hong Kong (16,16$). Europa is een stuk leuker voor wijnliefhebbers: 15,89$ betaal je in Zürich, 13,70$ in Oslo, 13,28$ in Kopenhagen, 11,90$ in Parijs en 8,37$ in Genève. In een goedkopere stad betaal je dus minder dan een derde voor hetzelfde product. Jammer genoeg werden de gegevens voor België hier niet vrijgegeven. In de supermarkten ligt de gemiddelde prijs van een flesje wijn werelwijd rond de 5,7$. En daar vormt België geen uitzondering op. Alleen tijdens de wijnfestivals geven we in België meer uit: gemiddeld €7 voor een flesje.

Infos : http://www.eiu.com