D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

Olivedale: een opmerkelijke Kaapse natuurwijn van Belgische signatuur

Olivedale is niet zomaar een nieuw Kaaps domein in Belgische handen: het claimt de meest zuivere wijn ter wereld te maken. Hebben Jan Oprins en zijn 4 vennoten goud in handen?

Na Koen Roose (Spioenkop), Jean-Philippe Colmant (Colmant Cap Classique) en Joris van Almenkerk (Almenkerk) is Jan Oprins de vierde Belg die zijn zinnen zet op wijnbouw in de Kaapregio. Kempenzoon Jan Oprins is gespecialiseerd in bamboekweek, en omdat hij in deze materie faam verwierf in de hele wereld, kwam hij ook in Zuid-Afrika terecht (we schrijven 1994, begin van het Mandela-tijdperk): “Ik voelde mij meteen thuis in dit land en ik hoorde bij vergaderingen met blank en zwart dat we echt alle middelen en mankracht nodig hadden om Zuid-Afrika alle kansen te geven die het verdient.”

Toch zou het nog meer dan tien jaar duren eer zijn plan om in de Kaap een wijngaard aan te planten vaste vorm kreeg. Hij dacht in het begin zoals iedereen aan een investering in Stellenbosch of Franschhoek. Maar in 2006 ontmoette hij (op café) een bijzondere wetenschapper: Carl Van Wijck. Een man die voorheen al de eerste biologische wijn van Zuid-Afrika had gemaakt in Karoo en die wachtte op investeerders voor een grootschaliger project.

Oprins luisterde naar de op het eerste gezicht wilde plannen van Van Wijck, maar eenmaal overtuigd zocht hij mensen in Vlaanderen om samen met hem te investeren in een onwaarschijnlijk project.

  • Carl Van Wijck (l) & Jan Oprins (r)

Nichemarkt

Onwaarschijnlijk? Ja, om te beginnen omdat Van Wijck voorstelde om de wijngaard te beginnen op een plaats waar nooit voorheen wijnstokken hadden gegroeid. Meer: er was zelfs nooit een vorm van landbouw geweest. De plaats is Swellendam, nog oostelijker dan Elgin en ook zuidelijker dan Robertson. De bodem bestaat uit maagdelijke klei en zand. Het klimaat is er gematigd: gemiddelde dagtemperaturen die variëren tussen de 17 en 28°C, die ‘s nachts gehalveerd worden door de koele invloed van de Oceaan.

Waarom duurde het dan zo lang om de eerste wijn te bottelen? De grond bevatte zoveel klei dat er helemaal geen zuurstof in doordrong. De grond moest dus bewerkt en verlucht worden tot hij levensvatbaar werd. Vervolgens werden liefst 18 verschillende rassen aangeplant, van Chardonnay tot Tempranillo. Na de eerste 5 hectare werden nog 20 bijkomende hectaren aangeplant.

  • Oogst op Olivedale
  • Olivedale bushvines

“We hebben duidelijke keuzes gemaakt,” verklaart Jan Oprins in Louvain-la-Neuve, waar we hem een tweede keer ontmoetten. De eerste keer liet hij ons de eerste gebottelde flesjes proeven. Intussen, anderhalf jaar later, blijkt dat men een reuzenstap voorwaarts heeft gezet, ook inzake packaging. “We verkopen niet in bulk, zoals in de Kaap de gewoonte is. Wij kiezen resoluut voor het kwaliteitssegment. Onze huidige productie bedraagt al 80.000 flessen en er zit nog een serieuze groeimarge op. Elke van die 80.000 flessen moet een goede fles zijn. En we geloven dat dit ook het geval is. We zijn best trots op het resultaat.”

Dat resultaat werd onder meer vertaald in een gouden medaille op de IWSC Awards (voor de Chardonnay). En men zit nog maar aan de derde oogst. Op dit ogenblik worden er 3 witte, 3 rode, 1 rosé en 1 zoete wijn geproduceerd. Wijnmaker Carl Van Wijck wordt in Louvain-la-Neuve voorgesteld als een timide man die liever met de handen praat dan met woorden, maar dat blijkt fake news. Eens hij het woord neemt, stopt hij niet meer. En hij heeft het over zuivere natuur en over emoties die belangrijker zijn dan cijfers op een technische fiche. Wat er ook van zij: de instapwijnen (witte en rode blends) zijn voltreffers. De monocepages die hoger in het gamma worden gepositioneerd vragen meer tijd in het glas. Mogelijk vanwege een lange rijping sur lie, maar over cijfers wil Carl Van Wijck het dus niet hebben.

Degustatie

De witte blend Olivedale River Secrets is een ongewone maar erg geslaagde en energieke blend van Verdelho (50%), Sémillon (35%) en Chardonnay (15%). De houtgelagerde 100% Chardonnay is eerst wat gesloten met een gisttoets. Pas na schudden komen meer complexe aroma’s vrij en een aangename mineraliteit. “Een witte om te karaferen,” vertrouwt Jan Oprins ons toe.

De rode Mystique Mountain mag je een Languedoc-blend noemen : Grenache (fruit en specerijen), Mourvèdre (structuur) en Syrah (“voor de oelala”, dixit Carl). “Plezierwijn,” wordt er wat denigrerend gezegd door het gezelschap in Louvain-la-Neuve. Maar het is natuurlijk net de kunst om zo’n plezierwijn te maken. Enfin, Olivedale Shiraz is een wijn met een ingehouden kracht, een vleugje zwarte olijf en een mooie kruidentoets. Maar ook hier is een karaf is op zijn plaats. Beloftevol. We kijken uit naar wat de toekomst nog brengt uit de Kaap en meer bepaald uit Swellendam.

De wijnen van Olivedale worden verkocht bij Wine-Moment.be te Brussel en bij Pinart.be te Mechelen. Prijzen schommelen tussen 12 en 17 euro. Er worden nog meer verdelers gezocht.

info: olivedalewines.com