Marc Vanel
DIVERS

Nieuwe additieven in biowijn en naar een reglementering voor natuurwijn

Er is nieuws voor de gecertifieerde biowijnen: nieuwe additieven zijn voortaan geautoriseerd na een wijziging van de Europese regelgeving voor biologische wijn. En we lijken ook op weg naar Europese wetgeving voor natuurwijn.

Het is de Franse site mon-viti.com die de informatie bekendmaakte op 29 januari en die gevolgen kan hebben voor de Europese wijnbouwers, waaronder sedert kort ook enkele Belgen.

De nieuwe additieven zijn:

  • – Geautolyseerde gist: gebruikt voor de rehydratatie van droge gisten voor zowel de alcoholische als de malolactische gisting.
  • – Gedroogde inactieve of gedeactiveerde gist: gebruikt voor zijn reductieve impact waardoor de wijn (en de kleur) langer bewaar kunnen worden …
  • – aardappeleiwit of -proteïne: voor het klaren van de wijn, soms ook met het oog op een Vegan-label.
  • – Gistextract (enzyme): ook dit additief kan gebruikt worden voor het klaren van wijn.
  • – Chitosan: biopolymeer gebruikt vanwege zijn antibacteriële en anti-schimmel werking. Wordt vreemd genoeg ook gebruikt als vermageringsproduct.
  • – Mannoproteïne van gist: gebruikt tegen vorming van wijnsteenzuur en tegelijk als bescherming tegen oxidatie. Men vermoedt dat mannoproteïne op natuurlijke wijze ontstaat door een lang verblijf sur lie (op de dode gistcellen) en op die manier de fijne geur van topchampagne opwekt.

Ander nieuws is dat deze site meent te weten dat Europa werkt aan een reglementering voor natuurwijn.

Volgens Mon-viti is er een grote kans dat volgende regels zullen opgenomen worden: verbod op filteren en klaren van wijn en het verbod op het gebruik van cultuurgisten. Spanje stelt ook een verbod voor op gebruik van koeltechniek bij de vinificatie. Waarschijnlijk zal manueel oogsten ook verplicht worden voor natuurwijn. Het belangrijkste van al wordt zonder twijfel het feit dat men alleen een certificaat van natuurwijn kan krijgen wanneer men al een voorafgaand Europees certificaat van biowijn in huis heeft.” De betrokken commissie zal ook nog enkele juridische katjes te geselen hebben voor het zo ver is, want het woord “natuurwijn” blijkt voor velen op zich al een struikelblok te vormen.