Dirk Rodriguez
DIVERS

De battle van de bubbles: England vs Belgium

De nieuwe Brexit datum nadert. Dat inspireerde ons om de "battle" die Vino vorig jaar organiseerde i.s.m. Pedro Ballesteros MW en met de hulp van de CAV-wijnclub van de werknemers van de Europese Commissie opnieuw te publiceren, dit keer in het Nederlands. De wijnen werden blind geproefd door Spaanse, Deense, Duitse, Italiaanse, Nederlandse, Engelse en Belgische wijnliefhebbers lovers.

Op de dag van het event was de uitkomst van de Brexit nog onduidelijk(er) en waren we blij dat we zoveel Engelse sparklings in Brussel hadden kunnen verzamelen. In totaal belandden er 15 Belgische en Engelse bubbelwijnen op de proeftafels, alle geproduceerd volgens de “Méthode Traditionnelle” (traditional method), met tweede fermentatie op fles. In het lijstje hieronder: de 8 beste wijnen van de avond (volgens de proevers).

Nyetimber Classic Cuvée 2016 Brut, English sparkling wine (Sussex), Helder lichtgeel met gouden reflecties. Verfijnde neus met hints van broodgist, goede structuur, finesse, delicate afdronk.
Score: 92/100. Prijs ±€40

Schorpion Fibonacci Brut, Belgian sparkling wine (Haspengouw, Limburg). Delicate ouverture, beetje evolutie in de neus met vleugje brioche, mooi verweven aciditeit en fruit, zuivere en lange afdronk.
Score: 91/100. Prijs ±€43

Ridgeview Blanc de Blancs “Single Vineyard” Brut, English sparkling wine (East Sussex). Erg levendige neus (100% chardonnay) met hints van citrus. Zuiver en goed gestructureerd. Duidelijk lager gedoseerd.
Score: 90/100. Prijs ±€70

Rufus Grande Cuvée Franco Dragone Brut, Belgian sparkling wine (Hainaut). Krachtig aroma met een licht vineus karakter en een ietwat oxidatieve stijl. Rond met een mooie balans tussen fruit en aciditeit en een zachte afdronk.
Score: 89/100. Prijs ±43

Louis Pommery Brut (Groupe Vranken), English sparkling wine (Hampshire). Discrete neus met na walsen toetsan van acacia en wit fruit. Vrij vineus van karakter maar dat wordt in balans gebracht door de lichtjes saliene eindtoets.
Score: 89/100. Prijs ±€48

Schorpion Zwart Brut. Belgian sparkling wine (Haspengouw, Limburg). Aroma’s van brioche verweven met wit steenfruit en een hint van specerijen. Mooie aciditeit, licht gemis aan structuur. Aangename afdronk.
Score: 88/100. Prijs ±€24

Gusbourne Blanc de Blancs Brut. English sparkling wine (Kent). Hogere zuren en een wat vegetale aanzet. Goed gestructureerd hoewel licht van body. Een langer verblijf “sur lies” zou kunnen helpen.
Score: 88/100. Prijs ±€50

Entre-Deux-Monts Bacquaert Brut Blanc. Belgian sparkling wine (Heuvelland, West-Flanders). Neus duidelijk getekend door houtlagering, wat wel een zekere charme geeft. Mist echter een beetje body of het hout perfect op te nemen. Goede prijs/kwaliteit verhouding.
Score: 88/100. Prijs ±€22

Resultaat: 4-4 met daarbij twee kanttekeningen: de Engelse sparklings zouden winnen als we enkel naar de scores keken, maar de Belgische mousserende wijnen hebben dan weer een betere prijs/kwaliteitverhouding. Zou het kunnen dat de korte afstand tussen België en de Champagnestreek, waar je voor €20 toch makkelijk een lekkere fles vindt direct bij de boer, een invloed heeft op de prijzen in België? Aan de andere zijde zie je dat de Engelsen meer maturiteit tonen in hun stijl en hun zoektocht naar finesse. Afwachten nu tot we deze tasting kunnen overdoen met een professionele jury.