Dirk Rodriguez
Foodpairing

Sir Kwinten wordt heuse “Saga” Kwinten

Het begon allemaal met een simpele brasserie annex feestzaal. Daar kwam eerst een restaurant bij, dan een wijngaard en straks wordt er nog een vierde luik toegevoegd aan de ambitieuze plannen, zeg maar Saga, van de familie Dehandschutter.

De geschiedenis begon met de opening van het Krekelhof in Gooik, een landelijke brasserie (pannenkoeken en boterhammen met plattekaas) met een feestzaal. Maar naar de feestzaal was op zeker moment zoveel vraag dat vader Frank Dehandschutter in 2005 besloot om het restaurant ergens anders te vestigen en alle ruimte van het Krekelhof te gebruiken om er uitsluitend feest- en seminariezalen in te richten. Als locatie viel het oog van Frank op een historisch pand dat te koop was op de markt van Lennik. Dat werd de geboorte van Sir Kwinten, genoemd naar de deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik.

Eerste Sommelier en Eerste Chef
Sir Kwinten begint aan zijn 15de jaar maar onderging de laatste tijd een ware metamorfose. Zoon Yanick studeerde af als sommelier aan de hotelschool en de wijnmicrobe had hem werkelijk heel erg te pakken. Hij behaalde alle titels die er te lande te behalen vallen: 1ste Sommelier van België (Prijs Prosper Montagné), Beste Sommelier van België en recent ook Sommelier van het Jaar 2019 (Gault & Millau). Die titels gaven Yanick Dehandschutter heel wat krediet, ook bij het cliënteel, en dat liet hem toe de keuken van brasserie-niveau op te tillen tot bistronomisch en sinds Chef Glen Verhasselt verkozen werd tot Eerste Kok van België (2017) zeg maar ronduit gastronomisch niveau. Verhasselt werd ook partner in Sir Kwinten. De schotels van het menu zien er tegenwoordig indrukwekkend uit: amuse van paling in ’t groen in een balletje, inktvis op twee manieren, gemarineerd en gebakken met oosterse kaffir (combova) bij een lekker glas Griekse Mavrofilera van Skouras, st-jacobs en beurre blanc met verjus van Dappersveld, Piepkuiken uit de Landes met zandwortel, polenta en parmezaanzalf, dessert met chocola en citroen in vorm van een druiventros… Het cliënteel komt van steeds verder om zich onder te dompelen in dit gastronomische ideeënbad.

Dappersveld-Woestijn
De hele familie Dehandschutter kent de horeca door en door. Broer Sam Dehandschutter werkte jaren mee op het Krekelhof (taak die overgenomen werd door zijn zus Liesa) maar heeft sinds enkele jaren de verantwoordelijkheid van de wijngaard in Elingen, Wijndomein Dappersveld, op zich genomen. Daarmee werd een derde entiteit van de familie een feit. In het begin was de productie misschien anekdotisch te noemen, maar vorig jaar werd er nog een hectare bijgeplant en sinds 2016 is er de symbiose met Wijndomein Woestijn uit Gooik. Op die manier wordt Wijndomein Dappersveld-Woestijn een belangrijke speler in de groeiende scène van de Belgische wijn, waar in de nabije toekomst 60% van de oogst naar mousserende wijnen zal gaan.

Vierde luik
Op een vijftigtal meter van Sir Kwinten vinden we vanaf 21 februari de wijn- en bierbar Ferment. Open elke namiddag vanaf 14 uur met tapa’s en ’s avonds ook met warme schotels. Het lijkt gezellig te worden hartje Lennik, want Huis Vossen (de overbuur) sleutelt ondertussen aan een nieuwe formule voor zijn wijnbar August. Ook Ferment draagt de stempel van de familie Dehandschutter, want zij zijn niet alleen partner in de zaak, het logo ligt duidelijk in de lijn van Sir Kwinten en het Krekelhof. Het is ook de huidige zaalverantwoordelijke van Sir Kwinten, Albert, die verantwoordelijk zal worden voor het dagelijkse reilen en zeilen van de nieuwe bar. Lennik, op amper 8 kilometer van metrostation Erasmus gelegen, wordt almaar meer het culinaire epicentrum van het Pajottenland. En wie Pajottenland zegt, zegt natuurlijk geuze-lambiek en een resem andere oeverloos lekkere bieren. We kijken ernaar uit.

Info
Sir Kwinten: sirkwinten.be
Wijndomein Dappersveld-Woestijn: www.dappersveldwoestijn.be
Krekelhof:www.krekelhof.be
Ferment: ferment.be