Regio

Oudste wijngaarden van Gevrey in handen van internetprovider

Het domein H. Rebourseau, gelegen tussen de Clos Vougeot en Gevrey-Chambertin bezit meerdere historische percelen van de Côte de Nuits. Martin en Olivier Bouygues, broers achter het gelijknamige telecombedrijf, hebben nu 51% van de aandelen van Rebourseau in handen.

De geschiedenis van het domein begint in 1861, zoals vaak in de wijnwereld nadat door een huwelijk meerdere percelen in één familie terechtkomen. Door het huwelijk van Jean-Baptiste Rebourseau uit Lugny met Louise-Victoire Philippon uit Gevrey erft het gezin enkele Grands Cru-percelen in Chambertin. In 1980 neemt de zoveelste generatie, in hoofde van Jean de Surrel, de zaak in handen en leidt het domein naar meer duurzame praktijken. De 13,5 hectare wingerd worden anno 2019 op biologische wijze gecultiveerd. Men evolueert nu naar een biodynamische praktijk.

Op 18 december 2018, verwierf de holding SCDM van Martin en Olivier Bouygues, ook al eigenaar van de 2ème Grand Cru Classé van de Médoc Château Montrose en van het vermaarde domein Clos Rougeard in de Loire, 51% van de aandelen. Zoals gebruikelijk werd het bedrag dat daarvoor werd neergeteld niet openbaar gemaakt. In de Franse pers circuleren bedragen in de buurt van 45 miljoen euro, wat zou betekenen dat een hectare gemiddeld op een waarde van 6,5 miljoen werd geschat. De familie of meer bepaald de zonen van Jean de Surrel blijven voorlopig de zaak runnen. Opvallend is dat alle domeinen op duurzame wijze beheerd worden. Zelfs Ch. Montrose heroriënteert zijn wijnbouw met de bedoeling zijn bio-certificaat te halen in 2026.

Wanneer we spreken over enkele van de oudste percelen van Bourgogne, gaat het ondermeer over de erg waardevolle 33 are die Rebourseau bezit in de Clos de Bèze, de oudste Clos van Bourgogne die door de Abdij van Bèze werd aangelegd in 630 n. C. Er is ook een hectare (96 are) gelezen op Mazy, een wijngaard waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1420 n.C.

Meer info over het domein zelf: domaine-rebourseau.fr

Foto © Domaine Rebourseau.

  • Domaine Henri Rebourseau