Communiqué

Vijf topwijnen uit de Douro, bekroond op de CMB

De multisectoriële vereniging NERVIR, opgericht in Vila Real in het hart van Portugese Douro-vallei, verenigt land- en wijnbouwbedrijven in deze regio en verzorgt ook de dienstverlening en communicatie rond deze producten.

Om de promotie en marketing op internationaal valk van deze wijnen in goede banen te leiden werd binnen NERVIR het project Soul Wines opgericht. Dit alles conform de doelstellingen van de “Portugal 2020” strategie.

Vorige zomer mocht Brussel meerdere Soul Wines-producenten uit de Douro verwelkomen in het Koloniënpaleis te Tervuren voor een professionele proeverij. Daags nadien werd een persconferentie en –lunch georganiseerd in het restaurant Inada.

Dat was voor Vino de ideale gelegenheid om de wijnen die bekroond werd op de Concours Mondial van Brussel te degusteren. De commentaren vindt u hieronder.

Aneto, Grande Reserva 2013 – Grote Gouden Medaiile 2016 :
Een uitgelezen rode wijn met een internationale faam. Hoofdzakelijk gebaseerd op de lokale druivenrassen Touriga Nacional en Tinta Roriz. Genereus en innemend aroma met na vijf jaar rijping nog steeds impressies van fijn zwart herfstfruit en een verleidelijke kruidentoets. Evenwichtig en goed gestructureerd in de mond, met een aangename afdronk met zijdeachtige tannine. Een Grote Gouden Medaille is hier echt wel op zijn plaats.

Bulas, Reserva Branco (blanc) 2015 – Zilveren Medaille 2018 : Un
Een Reserva gevinifieerd op basrs van de witte druivenrassen Viosinho, Códega en Malvasia afkomstig van de beste leisteenbodems. Fermentatie in kuipen met thermocontrole. 20% van de wijn rijpt gedurende twee maand op eikenhouten vaten. Delicate florale neus met een ondertoon van tropisch fruit (ananas, passievrucht). Verfrissend en luchtig op de tong met een aangename kruidigheid in de afdronk.

Bulas, Reserva Tinto 2012 – Zilveren Medaille 2018:
Van dezelfde producent vinden we in het glas een rode wijn uit een blend van Touriga Nacional en diverse andere druivenrassen (selectie van oudere percelen). Na fermentatie rijpt de maand 9 maand verder in Franse eiken vaten. Ouverture met mooie aroma’s van rood en zwart fruit. Vlot en filmend op de tong met goed versmolten tannine en hout. Ellenlange afdronk. Wijn die nu op zijn top is en daar zeker nog een tijdje kan blijven.

Porto Quinta do Mourao ‘São Leonardo’ 10 YRS – Zilveren Medaille 2018 :
Hoewel de notie ontbreekt is dit duidelijk een “Tawny” die amberkleurig in het glas komt. Liefhebbers van portwijn vallen voor het intens aromatische, noterige en relatief droge karakter van deze porto. In de mond is er een vleugje gekonfijt fruit, rijpe tannine (afkomstig van de Touriga Nacional) en een frisse kruidigheid die het zoete karakter van de portwijn in balans brengt. Eens geopend, wint deze porto nog dagenlang aan complexiteit. Te combineren met zoete dessert (vooral chocolade) en een selectie van oude en blauwe kazen.

Parceiros Na Criação (PNC), Casa da Esteira, Touriga Nacional 2015 – Zilveren Medaille 2018 :
Droge, rode Douro-wijn op basis van de iconische Touriga Nacional druif, bekend om zijn mooie, heldere en geconcentreerde tint, zuivere hints van rijp zwart fruit en geweldige structuur. Afkomstig van een wijngaard die in 2005 herplant werd door PNC. Deze Casa da Esteira combineert de kracht van de Touriga Nacional met de zijdeachtige, goed verweven tannine van perfect rijp geplukt fruit. Bereikt stilaan zijn top maar kan nog jaren rijpen. Prima begeleider van rood vlees, lam, pluim- en haarwild.

Info: NervirProjet Soul Wines