Dirk Rodriguez
Regio

Vinto, waar de sterren zelf komen eten

Kruishoutem verdient duidelijk een vierde ster, want waar gaat Peter Goossens zelf voor zijn plezier eten? Bij Vinto in het centrum van Kruishoutem.

Pieter Fraeyman en Karel van Oyen vernieuwden na twee jaar hard werk deze zomer hun restaurant van kop tot teen en sedertdien is het de nieuwste gastronomische place to be in de befaamde driehoek Oudenaarde-Waregem-Deinze. Pieter Fraeyman werkte als beginnend sommelier bij Hertog Jan. In die tijd won hij al met glans de Belgische finale van de Copa Jerez. Nu is hij mede-eigenaar van Vinto. Begin 2018 werd Pieter uitgeroepen tot Sommelier of the Year. Het gaat soms snel voor de nieuwe generatie. Karel van Oyen leerde net als Pieter de fijne knepen van het vak bij Hertog Jan.

Eind 2018 kreeg Vinto een score van 15 bij Gault & Millau. Kwaliteit van ingrediënten en presentatie zijn zonder meer top. Wat meteen opvalt is dat Pieter en Karel niet gekozen hebben voor een trendy zaak type wijnbar-met-leuke-gerechtjes. Nee de bedoeling is te bewijzen dat het nog mogelijk is zelf een puur gastronomisch klasserestaurant uit de grond te stampen. Voor wie eraan gehecht is: hier komen nog witte nappen op tafel. En wie een mooie wijn bestelt, krijgt ultra fijne glazen van Gabriel Glass. Hier weet men duidelijk hoe je een wijnliefhebber moet verwennen.

Ook met de wijnkaart trouwens. Behalve een uitgebreide reeks mousserende wijnen waaronder champagnes van Egly-Ouriét, Françoise Bedel, Jacquesson, Krug en zeldzame vintages, heeft Pieter de hand kunnen leggen op een privé-kelder waardoor zijn wijnkaart geen leemte vertoont qua belegen Bordeaux. En dit alles tegen schappelijke prijzen. De kaart is ook mooi verspreid over de wereld met zowel Griekse, Portugese, Spaanse, Luxemburgse, Italiaanse, Franse, Oostenrijkse…. als Belgische wijnen.

Topwijnen per glas

Het leukste van al voor de wijnliefhebber zijn evenwel de topwijnen per glas. Dit is werkelijk een lijstje dat doet likkebaarden. Het geheim erachter: Coravin! Fasten seatbelts: Vincent Dauvissat Chablis 1er Cru Les Forets, Vincent Latour Meursault 1er Cru Charmes, Von Winning Riesling Pechstein, Emidio Pepe Trebbiano d’Abruzzo, Amiot-Sevelle Chamboille-Musisgny, Alves de Sousa ‘Vihna de Lordelo’…

En dan vergaten we nog een volledige bladzijde artisanale bieren te vernoemen…

Restaurant Vinto
Hoogstraat 7 – 9770 Kruishoutem
09 222 95 35
info@vin-to.be
https://vinto.restaurant