Marc Vanel

Oudste wijngaard van Wallonië verkocht

Aangeplant in Huy in het begin van de Golden Sixties door Charles Legot (zaliger), vervolgens overgenomen door enkele vrienden, maar nu definitief verkocht.

De stad Huy kent al wijnbouw sinds de 10de Eeuw, jawel. De oudste wijngaard werd aan de lokale abdij geschonken door de prins van Luik in 980. Die wijngaard liep toen tot de huidige Chaussée de Waremme. De wijnbouw leefde weer op na 1616 toen de wingerd in de handen kwam van meerdere privé-eigenaars en bleef in productie tot het eind van de 19de Eeuw. De laatste oude wijnstokken werden gerooid na WO II. Maar in 1963 nam architect Charles Legot de draad weer op. Hij had trouwens de laatste vooroorlogse wijnbouwers nog gekend. Legot kocht een bouwterrein aan de Chaussée de Waremme en vernam dat zijn steil hellende tuin de oude Clos Bois Marie van de middeleeuwse wijngaard overlapte.

Een vleugje Bourgogne

Met de hulp van een neef en vrienden uit de Bourgogne zal hij een perceel Pinot noir aanplanten evenals Müller-Thurgau (Rivaner) en Chardonnay waarvan de stokken ingevoerd werden uit Chablis. Dat alles aangevuld met wat Regent en Léon-Millot. Onze architect zal vervolgens ook een centrale rol spelen bij de renaissance van de wijnbouw te Huy, stad die zichzelf sedertdien weer “de wijnstad van Wallonië” noemt.

  • Pinot noir au Bois Marie - Vanel - 2010

In 2007 overlijdt Charles Legot en zijn vrouw Jenny voelde zich niet in staat om alleen het veldwerk verder te zetten, waarop ze de hulp inroept van een aantal Scouts-vrienden waaronder Frédéric Lepage, Marcel Mestrez en Alain Dirick, die zich bereid verklaarden om de wijngaard in pacht over te nemen. Op dat oigenblik moest de eerste wijn van de Clos nog gemaakt worden. Omdat ze wisten dat de pacht niet eeuwig zou duren, plantten de drie een steenworp verder een eigen wijngaard die nog altijd de hunne is.

  • Marcel Mestrez, Frédéric Lepage et Alain Dirick - © Vanel

Eeen nieuw project

Notaris Christophe Declerck nam het huis en de wijngaard van de architect in oktober 2018 definitief over met de vaste bedoeling de wijnbouw verder te zetten, hoewel dat niet helemaal met zijn plannen strookte: “Ik had liever iets in Kroatië gekocht,” vertrouwt hij toe aan Vino, “Maar anderzijds is het wel handig dat de wijngaard slechts op amper enkele minuutjes van mijn deur ligt.” De notaris zag de kans schoon om ook een aanpalend terrein van 25 are te kopen, zodat de totale wijngaard in de toekomst toch een halve hectare groot zal zijn. Hij wil er Saint-Laurent, de historische druif van Huy en Syrah (!) aanplanten. Hij gelooft dat de omgeving van de Clos geniet van een uitzonderlijk microklimaat. Van het huis van de architect wil hij gîtes maken en een multifunctionele degustatieruimte. Plannen genoeg en we houden u vanzelfsprekend op de hoogte over het verloop ervan.

  • Vue plongeante sur Huy - © Vanel