Dirk Rodriguez
Diverse

Nieuwe Engelse studie: glas wijn elke dag betekent 33% minder kans op depressie

Het Mediterrane dieet is nog niet dood, want een nieuwe Engelse studie blaast nieuwe leven in de French paradox en doet zelfs meer: het voegt depressies en burn-outs toe aan het lijstje van kwalen waar een gezonde levensstijl mét een glas wijn goed voor is.

Het Mediterrane dieet met een voorkeur voor groenten, fruit, noten, granen, zeevruchten, olijfolie en een matige wijnconsumptie (niet “alcohol” in het algemeen) waarbij zuivel en vlees slechts in beperkte mate worden geconsumeerd, beschermt je lichaam tegen diabetes, hart- en vaatziektes, Alzheimer en meer. Een studie van het University College van Londen, onder leiding van Dr. Camille Lassale, die gepubliceerd werd in het septembernummer van Molecular Psychiatry voegt daar nu aan toe dat personen die zich aan het dieet houden, 33% minder kans lopen om symptomen van depressie te vertonen of ten prooi te vallen aan een klinische depressie.

“Een slecht of ongezond dieet is verantwoordelijk voor heel wat aandoeningen. Een diëtist of arts doet er dus nooit slecht aan om de mensen behandelde voedingswaren af te raden ten voordele van meer verse groenten en fruit,” is de commentaar van Dr. Camille Lassale van de Research Department of Epidemiology and Public Health van de Londense Universiteit.

Directe oorzaak onbekend
Voor de analyse maakte Lassale en haar team gebruik van 41 bestaande dieetstudies uit verschillende landen, waarbij een eerste deel uitging van het Mediterrane dieet met meting van de Mediterranean Diet Score (MDS) inclusief een matige wijnconsumptie, en een ander deel van de onderzoeken uitging van een dieet met veel verzadigde vetten en behandelde voedingswaren waarvan bekend is dat ze ontstekingen bevorderen.

Van alle diëten, zo merkte het onderzoeksteam, leidde het Mediterrane significant tot een lager risico op depressies: een derde minder. Waarom dat zo is, is niet volledig duidelijk, al heeft Lasalle wel een vermoeden. Depressies worden immers al langer in verband gebracht met ontstekingen van het zenuwstelsel en de hersenen. De onderzoekers wijzen er ook op dat overconsumptie van alcohol nefast is, en vaak zelfs een symptoom van een depressie is.

Bron: WineSpectator.com