Muscadet niet langer uitsluitend gemaakt van… Muscadet

De bekendste wijn van de benedenloop van de Loire, de Muscadet, zal voortaan niet langer noodzakelijk pure Muscadet zijn. Het ziet ernaar uit dat hij voortaan versneden mag worden met Chardonnay.

Wijnbouw is er in de “Pays Nantais” al sinds de Oudheid, meer bepaald sinds de Romeinse keizer Probus (3de Eeuw n. C.). Nadien waren het de monniken die de wijngaarden onder hun hoede namen. In 1635 ontdekt men dat het druivenras Melon de Bourgogne, tegenwoordig bekend als Muscadet, zeer goed gedijt in de omgeving van Nantes. Was dat niet het geval geweest dan was deze druif allicht een gewisse dood gestorven, want ze werd verbannen uit Bourgogne in 1635.

Erkenning
Sinds de invoering van de appellaties (AOC’s) in 1935 werden meerdere wijnen van de Muscadet erkend: “Muscadet de Sèvre et Maine” en “Muscadet des Coteaux de la Loire” (1936), gevolgd door de generieke AOC “Muscadet” (1937). De AOC “Muscadet Côtes de Grandlieu” werd pas in 1994 erkend. Daarnaast zien we vaak de notie “sur lie”, wat verwijst naar vinificatietechniek (rijping op dode gistcellen). Merkwaardig is dat er minder “gewone” Muscadet (13 miljoen flessen) wordt geproduceerd dan de duurdere “Sèvre & Maine” (40 miljoen flessen). De appellatiebenaming AOC werd door Europa veranderd in AOP (Appellation d’Origine Protégée).

Recent heeft het nationaal wijninstituut (INAO) het lastencohier van de AOP Muscadet echter gewijzigd. Een van de geldende principes is dat een “Sèvre & Maine” tot 31 juli volgend op het oogstjaar mag gedeklasseerd worden tot generieke Muscadet. Het profiel en de samenstelling van deze wijnen mag echter ook veranderd worden: het INAO zal voortaan toestaan dat de wijn wordt geblend of versneden met 10% Chardonnay. Ook qua densiteit van aanplant worden de regels minder strikt: die gaat van 6500 stokken per hectare naar 5000. Enig voorbehoud: tegen deze wijzigingen mag tot eind januari 2019 verzet aangetekend worden.

Bron : INAO en Rayon Boissons

Sources : INAO et Rayon Boissons