Tongstrelende charme uit Chili – 8 wijnmaaksters grijpen hun (premium) kans

Horeca Expo vormde het schitterende decor waarin ProChile, samen met het vrouwelijke duo Sybille Troubleyn (Winewise) en Elise De Waele (Beste junior Sommelier 2018), de premiumwijnen voorstelde van 8 Chileense wijnmaaksters.

Daarmee onderstreept ProChile dat de wijnen van Chili niet alleen op het vlak van rijpheid en kwaliteit, maar ook qua elegantie bijzonder hoog kunnen scoren. De meeste van deze wijnen zijn overigens beschikbaar in België. Hieronder de commentaren van Vino.

  • Schwaderer, Casa Marín & Haras de Pirque

WIT
• Schwaderer Wines Brut Rosé, Itata Valley, millésimé 2016.
Constanza Schwaderer stelt een Brut Rosé voor op basis van 100% País afkomstig van een granietbodem. De País zorgt voor de lichte kersenroze tint en een neus van rozenblaadjes en delicaat rood fruit (framboos, bosaardbei). In de mond is deze Brut vrij vineus en gul. Erg zuivere afdronk met een mespuntje restzoet. Mooi gemaakt met een typische País-expressie. Ideale begeleider van aperitief en tapa’s maar evengoed van een reeks nagerechten en sorbets.
Looking for importer (88%)

• Casa Marín Sauvignon Blanc ‘Cipreses’, San Antonio 2016
Winemaker Maria Luz Marín (ex-San Pedro, sinds 2000 werkt ze voor eigen rekening) beschikt in San Antonio over wijngaarden die genieten van de afkoeling door de Oceaan. Ideaal voor de Sauvignon blanc. In het glas vinden we het verfrissende en aromatische karakter van deze druif terug met hints van buxus, kruisbes, limoen en een vleugje asperge. De aanzet is aangenaam en geconcentreerd met een tropische ondertoon. Afdronk met veel energie en spankracht. De rijping sur lie zorgt voor een fijne kruidigheid in de finale.
Vinoscoop (Chileboutique) (92%)

• Haras de Pirque Chardonnay (bio), Casablanca 2017
Cecilia Gruzmán, wijnmaakster op Haras de Pirque, heeft hier gekozen voor een vlotte en toegankelijke stijl van Chardonnay. De vinificatie gebeurde deels op eik, deels in kuipen ‘sur lie’. In de wijngaarden van Haras de Pirque wordt er organisch gewerkt. Dit is een evenwichtige Chardonnay met hints van perzik en een vleugje tropisch fruit. In de mond soepel en aangenaam met een fijne, kruidige afdronk. Wijn die nu al perfect op dronk is en zowel bij visgerechten als gevogelte past.
Le Wine (diverse verdelers) (89%)

  • Garage Wines, Carmen, Encierra, Lapostolle & Vistamar

ROOD
• Garage Wines Carignan Truquilemu, Maule Valley 2014
Pilar Miranda en haar partners in crime hebben het geluk dat ze over een wijngaard beschikken met 70 jarige Carignan-stokken: Truquilemu. Er wordt gewerkt met endogene gisten. Het expressieve karakter van de druif spreekt vanaf het eerste contact: een franke fruitigheid met hints van rijpe en gekonfijte zwarte bessen en wilde kruiden. Ook op de tong erg expressief met een terugkeer van bosfruit en malse tannine. Het geheel heeft een interessante frisheid die doet verlangen naar een tweede glas.
Excluvino (93%)

• Carmen Winemaker’s Black Carmenère (bio), Colchagua (Apalta) 2015
Wijnmaakster Emily Faulconer is van vele markten thuis en ze liep als jonge oenologe ook stages in alle continenten en wijnregio’s, van Frankrijk tot Californië. In de wijngaard werkt ze biologisch. De Carmenère wordt aangevuld met kleinere delen Petite Sirah, Petit Verdot en Carignan. Charmante ouverture met rood en zwart fruit, hints van specerijen en fijn hout. In de mond vetjes en sappig met een gulle fruitretour. Toets van patisserie en goed rijpe tannine in de afdronk. Elegante structuur die wijst op een grote bewaarpotentie.
Le Wine (91%)

• Encierra ‘Encierra’ Red Blend, Colchagua 2013
María Ignacia Eyzaguirre koos hier voor een blend van Cabernet sauvignon (68%) en Syrah (15%) aangevuld met Carmenère, Merlot en Petit Verdot. Ouverture die vraagt om wat geduld. Na walsen mooie secundaire aroma’s van gemacereerd fruit, leder en blonde tabak. Fijngerasterde textuur met een knappe en perfect dragende structuur. Perfect rijpe tannine in de finale. Wijn die op zijn top is en daar nog een tijdje kan blijven. Ideale wijn voor mooie gestoofde en wildgerechten.
Kaapwijn De Leeuw (92%)

• Lapostolle ‘Cuvée Alexandre’ Cabernet sauvignon, Colchagua (Apalta) 2014
Andrea Leon, nakomelinge van de Franse familie Marnier-Lapostolle, koos hier voor een aanvulling van de Cabernet met 10% Carmenère. Het was ook dit huis dat als eerste in Chili een beroep deed op de Franse steroenoloog Michel Rolland. De Franse stijl is dan ook van meet af aan herkenbaar: ingehouden, strakke Cabernet-stijl met behalve nobel hout, cassis en frisse bosbes ook een vleugje grafiet in de neus. Harmonieus op de tong met een evenwichtig palet en goed versmolten hout en tannine in de finale.
De Coninck (92%)

• Vistamar ‘Corte de Campo’ Andes Blend, Cachapoal (Andes) 2015
Oenologe Irene Paiva kiest voor haar Corte de Campo een mix van Cabernet sauvignon (40%) en gelijke delen (20%) Petite Sirah, Petit Verdot en Carmenère. De wijn heeft een krachtige aanzet van geconcentreerd zwart fruit met hints van ceder, drop en rozemarijn. Monumentale structuur in de mond en een smaakpalet met een schitterende diepgang. Dit is een complexe topwijn met een onwaarschijnlijke frisheid die men alleen in Chili kan aantreffen, met dank aan de Andes.
Vinoscoop (Chileboutique) (95%)