M. Vanel – D. Rodriguez
Oenotoerisme

Cité des Vins de Bourgogne (2021) krijgt drie gezichten

Vroeger lekte al uit dat de Cité des Vins de Bourgogne niet op één plek zou komen (zoals La Cité du Vin in Bordeaux) maar op drie plaatsen. Bedoeling is niet om een ode aan de wijncultuur te brengen zoals in Bordeaux maar om de mensen iets bij te brengen over de wijnbouw in Bourgogne. Beaune, Chablis en Mâcon zijn drie grote en aparte terroirs met een verschillend karakter, maar het doel blijft hetzelfde: de finesses uitleggen van dat grote geheim van de Bourgogne: de Climats.

Naast een betalend ‘museumparcours’ zal elke site ook vrij toegankelijke ruimten hebben zoals een bibliotheek,  didactische ruimten, een hoek voorbehouden voor de matches tussen wijn en gerecht en mogelijk ook een wijnwinkel en een ruimte voor wijndegustaties.

Terwijl Mâcon en Chablis meer specifiek op de eigen streek ingaan, zal Beaune zowat de centrale site worden en de Bourgogne in zijn geheel uitleggen aan de gepassioneerde wijnliefhebber. Het gebouw in Beaune krijgt een oppervlakte van 3600m2 met behalve al het genoemde ook een speciaal kwartier voor tijdelijke tentoonstellingen. De site zal deel uitmaken van een groter geheel dat ook een 5 sterren-hotel, een winkelcomplex en twee restaurants herbergt.

Het initiatief ontstond uit voorstellen van twee architectenbureaus: Correia Architectes uit Chablis en RBC Architecture uit Mâcon. In afwachting van de feestelijke opening van de deuren in 2021 kan u de evolutie van het project volgen op www.cite-vins-bourgogne.fr

Foto : Links : Ontwerp van de Cité des vins et Climats de Bourgogne de Chablis © BIVB/Correia Architectes, Emmanuel Correia • Rechts : Ontwerp van de Cité des vins et Climats de Bourgogne de Mâcon © BIVB / RBC Architecture