D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

Wereldwijd oogstrecord in 2018

Het OIV publiceert de oogstcijfers nog voor alle druiven zijn binnengehaald, want nu al wordt duidelijk dat we afstevenen op een record. Met een geschatte 282 miljoen hl halen we wereldwijd de dikste oogst sinds de milleniumwissel binnen. En Italië is opnieuw numero uno.

Als zelfs in België de oogst genereus oogt, dan weten we het wel: dit was een boerenjaar. Ook al hadden ze in het zuiden iets te veel regen, het kan de pret niet drukken. In de Europese Unie nemen de volumes met liefst 19% toe in vergelijking met 2017 om uit te komen op een totaal van 168,4 mln hl. Vooral de noordelijke regio’s (Loire, Champagne, Bourgogne, Moezel, Galicië en onze contreien) haalden volume én kwaliteit binnen.

Italië met zijn 48,5 mln hl spant daarbij de kroon. Meestal is het een nek-aan-nek race met Frankrijk dat dit jaar nipt het onderspit moest delven (46,4). Spanje dat de grootste wijngaardoppervlakte heeft, bleef steken op 40,9 mln hl. Voor Italië wordt daarmee een cijfer gehaald dat mooi in het gemiddelde ligt. Frankrijk en Spanje gingen er echter respectievelijk 27% en 26% op vooruit in vergelijking met het vijfjarige gemiddelde. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat deze cijfers geboekt werden niettegenstaande een krimp in de totale wijngaardoppervlakte.

Duitsland (9,8 mln hl), Roumenië (5,2), Hongarije (3,4) en Oostenrijk (3,0) voorzien ook grotere dan gemiddelde oogsten. Portugal (5,3 of 22% minder dan het jaar voordien) en Griekenland (2,2) waren de enige uitzonderingen waar de productie terugliep, zonder twijfel een gevolg van de hitte deze zomer gecombineerd met onvoorziene zware regens in het voorjaar die wijngaardziektes veroorzaakten (oïdium en meeldauw).

Duitsland gaat er met een reuzensprong op vooruit (+30%): het hoogste cijfer van de laatste tien jaar. Voor Hongarije en Oostenrijk is de recentste oogst erg belangrijk om de voorraden weer aan te vullen die de laatste jaren geslonken waren door tegenvallende volumes. Dat geldt trouwens ook voor sommige regio’s in Frankrijk zoals Champagne, Chablis, Bourgogne en de Loire.

Buiten Europa

Het niveau van de productie in de VS (23,9 mln hl) is stabiel, maar Zuid-Amerika kende echt een uitzonderlijke oogst. In Argentinië (14,5 of +23%) en Chili (12,9 of +36%) wrijft men zich in de handen. Chili kon zo’n oogst echt wel gebruiken na de bosbranden van vorig jaar.

Zuid-Afrika had dan weer last van de droogte (9,5 mln hl) en de impact van het historisch lage peil van het grondwater zou ook gevolgen kunnen hebben voor volgend oogstjaar dat over twee maand al voor de deur staat. Australië stagneerde (12,5 mln hl) maar Nieuw-Zeeland kende dan weer een van de beste oogsten ooit (3,0 mln hl).