Marc Vanel
Diverse
Auchan Roncq

Poll: hoe schatten de Fransen tegenwoordig hun eigen wijn in?

Champagne beschouwen de Fransen als de vaandeldrager van de Franse wijnbouw, maar het is niet hun favoriet. En de Beaujolais beschouwen ze als een vlotte wijn, maar ze lusten hem niet.

Dat en meer details komen we te weten dankzij een onderzoek van Opinion Way in opdracht van Wine Paris, het nieuwe wijnsalon van de Franse hoofdstad dat Vinisud en Vinovision groepeert. Exact 2121 personen stuurden hun antwoorden in.

Zo blijkt dat 86% van de Franse volwassenen wijn drinken. Eén tot twee keer per maand antwoorden 18% van de respondenten. Eén tot twee keer per week is het antwoord dat 20% onder hen invulden. Nog eens 18% drinkt dagelijks. De overige 30% zit tussen 2 keer per week en dagelijks verbruik. Maar het slechte nieuws voor de wijnindustrie is dat het vooral de 65-plussers zijn die heel frequent drinken.

Wat, wanneer en hoeveel?

Rode wijn draagt de voorkeur weg tijdens de lunch en bij het avondeten. Champagne en andere bubbels reserveren de Fransen voor de feesten en vieringen. Bij het avondeten komt de witte wijn niet op de tweede plaats zoals we zouden kunnen denken, wel de rosé.

Qua consumptie verkiezen de Fransen vooral hun eigen wijnen (94%). Slechts 57% koopt af en toe eens iets uit het buitenland. 88% koopt zijn wijnen vooral in de supermarkt. 63% koopt al eens wijn bij een cavist en 59% koopt ook regelmatig rechtstreeks bij de wijnproducent. 20% kocht al eens online. Dat laatste is het dubbele van België. Over consumptie op restaurant zegt de enquête jammer genoeg niets.

Als in België de gemiddelde prijs van een fles wijn rond de €5 ligt, dan ligt die in Frankrijk rond de €7,9. Tijdens de feestdagen stijgt de prijs tot €19,80.

Selectiecriteria

Meerdere criteria beïnvloeden de aankoop: de wijnregio (88%), de prijs (88%), de appellatie (81%), het feit dat wijn sulfiet bevat (71%), wat veel hoger scoort dan een bio-label (48%). Een medaille wordt door 58% van de consumenten gewaardeerd en 66% probeert graag eens iets nieuws.

Welke appellaties worden dan hoog aangeschreven? De Fransen zijn wat dat betreft klassieker dan klassiek en volgen gewoon de notoriëteit van de wijnen. Bordeaux blijft het hoogst scoren (48%), gevolgd door Bourgogne (41%), de Rhône (31%) en Champagne (28%). Corsica en Beaujolais zijn de rode lantaarns (ca. 6%).

Buiten Frankrijk is Italië het land dat het meest aanhang heeft (47%), gevolgd door Spanje (35%) en Chili (18%).

  • Stand à Bordeaux fête le vin
    Bordeaux fête le vin 2018

Terroirs

Men heeft ook de vraag gesteld wat precies geapprecieerd werd in wijnen. Dat kon respect voor tradities zijn, vlotte drinkbaarheid of prestige. Tradities worden als sterk gepercipieerd in de Elzas (33%), de Bourgogne (29%), de Jura/Savoie (26%) en Corsica (24%). Andere wijnen worden dan weer gezien als vlotte drinkers: Provencewijn (34%), Beaujolais (30%), Loirewijnen (29%), Roussillon (29%), Languedoc (28%), Rhône (22%) en de Sud-Ouest (21%).

Wie gaat er volgens hen met de prestigeprijs lopen? Champagne heeft het hoogste prestige vanwege zijn internationale weerklank (43%), vóór Bordeaux (38%) en Bourgogne (28%). Surprise me.