Gekte slaat weer toe: 558.000 dollar voor een flesje Romanée-Conti

In New York heeft Sotheby’s een fles Romanée-Conti uit 1945 per opbod verkocht voor €482.000, ofte 17 keer de geschatte prijs

Dit is één van de 600 flessen die geproduceerd werden in 1945 door het befaamde Domaine de la Romanée-Conti in Vosne-Romanée (Bourgogne). De flessen zijn erg gegeerd. Niet alleen omdat 1945 een bijzonder goed jaar was en omdat de flessen zeldzaam zijn (einde van de wereldoorlog), maar ook omdat dit het laatste jaar was dat DRC met pré-phylloxerastokken werkte. Nadien werden ze vervangen door nieuwe stokken van Pinot noir.

Het perceel waarvan de wijnafkomstig is, is een clos van amper 1,85 ha groot. Dat is een onveranderd gegeven sinds 1580. In 1760 wou Madame de Pompadour het kopen, maar de Prins van Conti was haar te snel af. Het perceel heette oorspronkelijk “Cros de Clous”, maar werd om onbekende redenen omgedoopt tot “La Romanée” in 1631. Toen de revolutionairen het annexeerden en verkochten in 1793 noemden ze het “La Romanée-Conti”.

Technisch directeur Aubert de Villaine converteerde la Romanée-Conti in 1985 tot de biocultuur en in 2007 tot de biodynamie.