D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

Mislukte oogsten houden Belgische champagne ‘boom’ niet tegen

Met 9,1 miljoen verkochte flessen champagne in de reguliere wijnhandel, staat ons land voor 5,8% van alle uitgevoerde champagne, goed voor een 5de plaats op de wereldranking.

Daarnaast worden er ook nog eens 3 à 5 miljoen flessen rechtstreeks bij de champagneboeren en over de grens gekocht (vooral bij Auchamp in Noord-Frankrijk en bij Cactus in Luxemburg). Op die extra-verkoop die volledig strookt met de Europese wetgeving verliest de Belgische staat voor alle duidelijkheid ettelijke miljoenen aan taxen en BTW. De Belgen houden zoals bekend het meest van Brut (92% van de verkoop), gevolgd door rosé (3,4%), demi-sec (1,7%) en de speciale cuvées (2,7%) waaronder we ook de Extra Brut, de Zero Dosage, de Blanc de Blancs en millésimés tellen. Het is bovenal duidelijk dat de Belgische markt nog veel sterker voor de dag zou komen mocht de overheid eind 2015 de tax op bubbels niet zo sterk verhoogd hebben.

Dit jaar was de oogst erg goed en overvloedig met een gemiddelde van 10.800 kilo per hectare, of zeg maar 50% meer dan gewoonlijk. Dat mocht wel, want de vorige oogstjaren waren behoorlijke tegenvallers. De oogsten waar de huidige champagneverkoop op gebaseerd is, zijn 2013, 2014, 2015 en 2016 en dat waren met uitzondering van 2015 moeilijke jaren. Maar dat deert de Champagne niet: de verkoop steeg vorig jaar met 10,4% in waarde in ons land en met 8,9% in volume. Hoe is dit mogelijk met dergelijke tegenvallende oogsten? De uitleg is simpel: champagne is bijna altijd een mengeling van meerdere oogstjaren en daarbij mogen oude reserves aangesproken worden. Slim bekeken en je kan je afvragen waarom niet meer wijnregio’s kiezen voor een dergelijke strategie en “inkomenswaarborg”?

Duurzame ontwikkeling?

Bij de voorstelling van de cijfers legde het “Bureau Chamapgne” graag de nadruk op de milieu-inspanningen die de Champagne zich getroost. Het maakt zich sterk dat de helft van de fitosanitaire sproeimiddelen die tegenwoordig gebruikt worden, toegestaan zijn in de biologische wijnbouw. En dan is er nog een nieuwigheid die binnenkort zal geÎntroduceerd worden in de Champagne (men kan het er zich permitteren): de elektrische tractor.