Dirk Rodriguez

Cru Bourgeois naar 3-traps piramide in 2020

De kogel is door de kerk. Voorzitter Olivier Cuvelier en ondervoorzitster Armelle Cruse kondigden in Brussel aan dat de Cru Bourgeois vanaf volgend oogstjaar weer kunnen meedingen naar het 'Supérieur' en 'Exceptionnel' niveau, zoals weleer.

Maar die stap zal voeten in de aarde hebben en dat beseft men ook in Bordeaux. Zoals bekend is de vermelding “Cru Bourgeois” gereserveerd voor rode wijnen uit de Médoc. Tot dusver moesten de wijndomeinen jaarlijks flessen insturen (en laten beoordelen door een onafhankelijk proeverspanel) om hun statuut van Cru Bourgeois te behouden. Er bestond ook maar één statuut, dat van gewone ‘Cru Bourgeois’. Vanaf 2020 zal een en ander veranderen. Om te beginnen zullen de domeinen hun wijnen maar om de vijf jaar moeten laten keuren en verder zal dan voor het eerst het nieuwe 3-trapsklassement bekendgemaakt worden.

Vreemd genoeg wordt de kwaliteit van de wijn maar één van de vijf criteria voor wie een trapje hoger wil. Andere criteria zijn ondermeer de duurzaamheid van de wijnpraktijk, de inspanningen die worden gedaan op vlak van oenotoerisme alsook de communicatieve inspanningen.

Over het voorgestelde jaar, 2016, wisten we al dat het mooie, vaak krachtige bordeaux voortbrengt. Na een periode op fles valt op dat de wijnen van de Médoc, vaak met een wat hoger merlot-gehalte, eerder een volrijp tot massief karakter hebben, wat een klein verschil is met de Haut-Médoc waar de wijnen beter in balans zijn. In de 6 topgemeenten (Lirac, Moulis, Margaux, Pauillac, St-Julien en St-Estèphe) zijn de wijnen zelfs nog wat ingehouden. Allicht te beschouwen als een wissel op de toekomst.

meer info www.crus-bourgeois.com