Marc Vanel
Diverse

Wie is Tom Ieven, nieuwe Beste Sommelier van België?

Tom Ieven is u onbekend? U dacht dat iemand anders zou winnen? Nee, de 58ste trofee van Beste Sommelier van België werd andermaal in de wacht gesleept door iemand zonder traditionele sommeliersopleiding.

Het vak van sommelier, in de schaduw van de chef, krijgt vaak te weinig aandacht, dat punt moeten we toch even maken. Het gaat om de man of vrouw die je restaurantbezoek van de 1ste naar de 7de hemel kan tillen, maar dat bezoek evengoed kan vergallen als hij de ware stiel niet onder de knie heeft. Het gaat om de kunst om te weten en aan te voelen welke wijn past bij het menu dat je bestelde én bij je budget. En dat op zo een manier dat je zin hebt om snel terug te keren naar dat restaurant.

Zoals elk jaar blijven er na de halve finales (met een record van 18 geselecteerden dit jaar) slechts 3 finalisten over. Eindelijk zagen we ook wat kandidaten van de andere kunne: 7 vrouwelijke sommeliers haalden de halve finales.

De tests

Elk jaar zijn de blinde proeftests het meest heikele obstakel naar de opperste glorie. Er moest dit jaar ook organoleptische commentaar bij een wijn gegeven worden en dat gedurende liefst 5 lange minuten. Dan zijn er de traditionele praktische proeven zoals het schenken van champagne en oude rode wijn.

De finalisten

Net als vorig jaar kwamen de drie finalisten uit restaurants met 2 sterren. Het ging om

• Tom Ieven van restaurant ‘t Zilte**
• Gianluca di Taranto, van The Jane** – ook al finalist vorig jaar
• Dries Corneillie, ex-Hertog Jan, maar nu werkzaam aan de zijde van Jazzper Van Papeghem in De Jonkman**

De drie kandidaten maakten indruk en we moeten besluiten dat de details de doorslag hebben gegeven.

De winnaar
Winnaar werd Tom Ieven, die zijn eerste strepen verdiende bij Ardent te Antwerpen (2012-2016) en nadien overstapte naar ‘t Zilte te Antwerpen. Tom volgde geen traditionele sommeliersopleiding maar haalde het Diploma niveau van de WSET. Hij begon als stagiair bij De Schone van Boscoop.

Dries Corneillie werd vice-Beste sommelier en Gianluca Di Tarantino moest dit jaar vrede nemen met de derde plaats, maar werd voorheen wel uitgeroepen als Sommelier van het Jaar 2018 door Gault & Millau.