M. Vanel – D. Rodriguez

Wie wordt de beste sommelier van de wereld?

Van 11 tot 15 maart 2019 zullen 65 sommeliers afkomstig uit 62 landen met elkaar de degens (in casu de kurkentrekkers) kruisen. Plaats van het treffen: Antwerpen!

Om die nominatie in de wacht te slepen moest Antwerpen eerst zelf de degens kruisen met Bordeaux. Dat Antwerpen uit de bus kwam was een overwinning op zich. Wetende dat het tegen wijngrootmacht Bordeaux was en dat dit kampioenschap maar om de drie jaar wordt georganiseerd, kan zo’n nominatie echt wel tellen. Dat had Antwerpen zeker ook te danken aan een persoonlijkheid als William Wouters, voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde, zelf gewezen Beste Sommelier van België, wijnbouwer in Portugal en Belgian Wine Personality van 2014. Een ander argument was dat deze Wedstrijd na 50 jaar terug kon keren naar België. De allereerste editie vond immers plaats in Brussel in 1969, année vinologique.

Sommeliers uit 65 landen zullen in maart volgend jaar elkaar voor het eerst kruisen in de kwartfinale (11 maart). Amper vier dagen later zullen er slechts 3 finalisten meer overblijven. 62 landen sturen elk hun kandidaat. Deze groep wordt verder aangevuld met de laureaten van de drie deelnemende continenten: Europa, Azië-Oceanië en Amerika.

De wedstrijd wordt een spannend, mediathiek event, dat plaats zal vinden in de beroemde Elisabethzaal met 2000 zitjes voor het publiek. De beelden van de finale zullen ook rechtstreeks gestreamd worden op het web. Vanzelfsprekend zullen er rond de Wedstrijd ook heel wat wijnevents en masterclasses georganiseerd worden. Eén webadres in aanloop naar dit wereldevent: DMVino.be!

Info: bestworldsomm.com (enkel in het Engels)

Op de foto hierbij, vlnr: Andres Rosberg, voorzitter van de ASI, de vertegenwoordigster van de Haven (persconferentie vond plaats in Hadidi-Havengebouw), William Wouters, voorzitter van de Belgische Gilde, Michèle Aström Chantome, Secretaris-generaal van de ASI en Philippe Faure-Brac, voormalig Beste Sommelier van de Wereld