Dirk Rodriguez
Personalia

Plotse overlijden van Lotte Wolf (32) schrikt restaurantwereld op

Lotte Wolf is plots overleden. De Vlaamse en Nederlandse sommeliers kenden haar maar al te goed omdat ze zo gedreven was, omdat ze iets mysterieus had en zo gepassioneerd was door wijn. En plots is ze er niet meer.

Dit moet verschrikkelijk hard aankomen bij vrienden en familie. Ons medeleven! Dit komt ook bij ons heel hard binnen omdat we samen met haar de Kaap doorkruisten en omdat we in mei nog een interview afnamen van haar tijdens de Concours Mondial in Peking. Ze was bekend als de laatste sommelier van ’t Oud Sluis onder Sergio Herman, maar ze werkte ook in ’t Zilte en stelde de wijnkaarten op voor Pure C en The Jane. Ze kreeg net ook bekendheid door haar eigen wijn die ze was beginnen maken in Zuid-Afrika (Swartland).

Ze volgde geen reguliere opleiding tot sommelier, maar trok op haar 18de op wijnreis naar Nieuw-Zeeland. Nadien “blufte” ze zich een weg naar boven, want voor haar was het een uitgemaakte zaak dat ze iets met wijn wilde doen. Haar job van wijnmaakster combineerde ze sinds 2015 met de functie van winedirector in het Amsterdamse hotel Bridges (Sofitel Legend groep). Het was ook Bridges dat het nieuws op 11/09 bekend maakte. Het hotel spreekt in zijn mededeling van een “enorm verlies.”

Sergio Herman reageerde op Instagram: “Je was super bijzonder. Je ademde echt wijn.”

Over de reden van haar overlijden is er nog twijfel. De krant De Telegraaf weet te melden dat Lotte enkele jaren terug een herseninfarct had gehad. Haar vader vond haar in haar woning net toen hij haar wilde wegbrengen naar Schiphol om het vliegtuig te nemen naar Zuid-Afrika. Op hetzelfde ogenblik hadden de mensen van WOSA (Wines of South-Africa) zo vernemen we, met wie ze samen het vliegtuig had moeten nemen, alarm geslagen bij haar vriend die al vroeger was vertrokken naar de Kaap. “Heel onwerkelijk allemaal. We hebben het hier moeilijk,” reageert Sara Channell van WOSA Nederland.

Een van de cuvées die ze maakte in Zuid-Afrika droeg de naam “Onkruid Vergaan Nie”. Die spreuk is helaas niet van toepassing gebleken op haarzelf.

Bekijk hier de video van het DM.Vino interview

Lees hier het laatste artikel van haar hand.