M. Vanel – D. Rodriguez

Aandeelhouder van AB Inbev verwerft 20% van Pétrus

De Franse zakenkrant Les Echos kwam gisteren met een mooie scoop: een Zuid-Amerikaanse aandeelhouder van AB-Inbev zou 20% van Pétrus op zak hebben. Het nieuws werd door de familie Moueix tot dusver niet openbaar gemaakt.

Pétrus, het bekendste en duurste Bordeaux-domein ligt in de kleine appellatie Pomerol. Het was tot dusver in handen van de familie Moueix en wordt geleid door Jean-François Moueix (CEO) en Christian Moueix (technisch directeur). 20% van de aandelen zouden nu verkocht zijn aan de relatief jonge Colombiaanse miljardair Alejandro Santo Domingo (41).

Pétrus figureert in geen enkel klassement in Bordeaux omdat Pomerol nu eenmaal geen deel uitmaakt van het fameuze Grand Cru Classé-stelsel van 1855 dat enkel slaat op wijnen uit de Médoc. Maar het lijdt geen twijfel dat Pétrus beschouwd wordt als een van de allerbeste wijnen, zoniet dé beste van heel Bordeaux. Hooguit 30.000 flessen verlaten jaarlijks het domein. Er wordt vaak gezegd dat Pétrus 100% Merlot is, maar in feite is er ook 5% cabernet franc aangeplant in deze wijngaard van 11,5 hectare. De waarde van het domein wordt geschat op meer dan 1 miljard euro, of zeg maar een slordige 100 miljoen per hectare… landbouwgrond!

De aandelenverkoop zou al in 2017 hebben plaatsgehad maar kwam nu pas aan het licht. De nieuwe aandeelhouder die opereert vanuit New York maakte fortuin als brouwer. Als eigenaar van Grupo Empresarial Bavaria SA, 2de grootste brouwerij van Latijns-Amerika, verkocht hij eerst zijn brouwerij aan SABMiller (2005), om later nog eens langs de kassa te passeren toen SABMiller in 2016 overgenomen werd door AB-InBev. Daar hield hij zelf niet alleen een stevige duit aan over, maar ook een belangrijk aandelenpakket van AB Inbev zelf. Hij huwde met Lady Charlotte Anne Wellesley, dochter van Charles Wellesley, 9e Graaf van Wellington. Dat waren de adelbrieven die hem toelieten beleefd aan de deur van de gebroeders Moueix te kloppen.