D. Rodriguez – M. Vanel
Diverse
Proeverij Wijnkeuring

Goud voor Belgische Wijn op Wijnkeuring Lage Landen (met Duitse Jury)

De Chardonnay "Krachtig" van het Wijndomein Kitsberg (Heers) was een van de opvallende Belgische laureaten, maar er waren nog meer gelukkigen.

Wijnkeuring van de Lage Landen : Palmares 2018

Naar jaarlijkse gewoonte komt het Wijninstituut Nederland (WIN), met zijn Wijnkeuring uit, net voor de Vlaamse Sommeliersvereniging (VVS) zijn wedstrijd organiseert. Maar in Nederland kunnen ook Belgische wijndomeinen in schrijven. Andersom geldt dat voorlopig niet. Hieronder alvast de uitslag uit Nederland, ons meegedeeld door Simon Crone, discrete bezieler van de wedstrijd. Meerdere Belgische wijndomeinen vielen in de medailles. Voor het tweede jaar werden de inzendingen beoordeeld door een Duits beroepsinstituut dat kwoteert op 5. Een inzending heeft 4,5 op 5 nodig om goud te halen, 4 voor zilver en 3,5 voor brons. Deze beoordeling wordt dus heel anders opgevat dan de klassieke beoordeling op 100.

Dit jaar werden er 20 Belgische wijnen ingezonden, waarvan het merendeel Limburgs (12). Aan Waalse zijde noteerden we 6 wijnen. Het mag wat meer zijn. In totaal werden een 200-tal wijnen geproefd: 116 witte, 50 rode en 20 roséwijnen. Merkwaardig dat er slechts 16 mousserende wijnen werden ingezonden. In België wordt namelijk vooral mousserend geproduceerd.

De Belgen mogen zeker niet klagen met de uitslag : 14 medailles op 20 inzendingen:

Goud
– Chardonnay “Krachtig” 2017 van het Wijndomein Kitsberg (Heers). Goed om weten : in totaal werden slechts 6 wijnen bekroond met goud.

Zilver
– Pinot noir 2017 en Chardonnay 2017 van het Domaine des Marnières (Warsage).
– Chardonnay Barrique 2017 van Domein Crutzberg (Sint-Truiden)

Brons
– Le Choix de Sophie 2017 van Domaine des Marnières (Warsage)
– Chant d’Eole Rosé van Domaine du Chant d’Eole (Quévy-le-Grand)
– Regent 2017 van Villers-la-Vigne (Villers-la-Ville)
– Cuvée Spéciale M 2017 van Domein Crutzberg
– Chardonnay Barrique en Chardonnay-Auxerrois van Wijndomein Gloire de Duras (Sint-Truiden)
– Cuvée d’Amour 2015 en Merlot-Cabernet van domaine Hoenshof (Borgloon)
– Claire Martin Blanc de Blancs en Claire Martin Blend van Wijndomein Sassenbroek (Hasselt)

Ook even melden dat bij onze Noorderburen een drietal domeinen met de mooiste bekroningen gingen lopen. De Achterhoekse Wijnbouwers (Coöp) kregen goud voor de Cabernet-Cortis en zilver voor hun rode Regent op Holt. De Brabantse Wal kreeg goud voor zijn witte ‘Klein Wonder’ en zilver voor de witte ‘Groot Geluk’. Het Betuws Wijndomein sleepte 7 keer zilver in de wacht, in alle kleuren.

• Voor wie de Belgische wijnen beter wil leren kenne: rendez-vous op Megavino (Heizel van 19 tot 21 oktober).