Dirk Rodriguez
Winebizz

Grootste Brusselse wijnhandelaar verlaat Molenbeek vanwege auto inbraken en vastgoedprijzen

Cinoco heeft al 50 jaar zijn hoofdkwartier op minder dan een kilometer van de beruchte Molenbeekse Vierwindenstraat, maar heeft besloten dat hier geen toekomstverhaal kan geschreven worden. Er zijn ondermeer teveel inbraken in de auto's van klanten. Maar er zijn nog andere dringende redenen. De verhuis naar Nijvel is officieel aangekondigd.

Cinoco – Le Palais du Vin is een van de oudste en grootste onafhankelijke wijnhandelaars van het land. De aandeelhoudersstructuur is in de loop der jaren zelfs verweven geraakt met deze van het vermaarde champagnehuis Bollinger. Met huidig CEO Gilles Nolet de Brauwere staat de 10de generatie aan het roer van een huis dat ooit begon als een Nederlandse distilleerderij gesticht door een Brugse ondernemer. Er werden nu bedrijfsgronden aangekocht in Nijvel (Boulevard Robert Schuman) en de bouwplannen liggen klaar. Eind volgend jaar wordt er verhuisd.

Meerdere redenen liggen aan de basis van deze verhuis. De eerste is de ouderwetse accommodatie met te grote opslagruimten, begrijpelijk. Maar op plaats nummer 2 komt de Molenbeekse probleemwijk Vierwinden, al geeft Gilles Nolet in een interview met La Dernière Heure toe dat de situatie na 2010 wat verbeterde: “Vroeger was de ruit van je auto binnen de 2 minuten ingeslagen.” Op een tafeltje aan de receptie staat nu een bordje met het dringend verzoek om a.u.b. de wagen in de voorziene bedrijfsparking te stallen, uit veiligheidsoverwegingen. De derde reden is de onmogelijkheid om in het Brusselse nog betaalbare bedrijfsgronden te vinden. “De Brusselse minister van Economie Didier Gosuin (Défi) heeft nog geprobeerd ons hier te houden, maar tegen de gangbare prijzen van het vastgoed was dat onmogelijk. Jammer, we wilden graag in het tweetalige Brussel blijven want we zijn een Belgische onderneming, geen Waalse. We zijn dan verder gaan kijken, Groot-Bijgaarden, Lot, Beersel. Tot we in Nijvel belandden. In Nijvel zijn we door de regio Waals-Brabant met open armen ontvangen en konden we een terrein van 2000m2 op een helling aankopen, ideaal voor een koele ondergrondse kelder.” De depots zullen in totaal 6000m2 en de kantoren minstens 800m2. Een vierde reden werd niet eens aangehaald: de toenemende ontoegankelijkheid van een filerijke stad zoals Brussel.