Baudouin Havaux
Spirits blog

Wij drinken Bulgaarse wijn, maar de Bulgaren drinken Rakia

Rakia (Rakiya) is een sterkedrank die de Bulgaren nog liever drinken dan hun eigen wijn. Zelfs aan tafel.

De Bulgaarse wijnen hebben we in België langzaamaan leren kennen via het supermarktschap. Eerst dronken we ze omdat ze goedkoop waren, nu omdat ze een knappe prijs/kwaliteitverhouding kunnen voorleggen. Dankzij Europese subsidies is de Bulgaarse wijnsector nu gemoderniseerd. Toen de banden met het Oostblok werden doorgeknipt, werd wijn voor Bulgarije een belangrijke bron van exportinkomsten. Wat bij ons minder bekend is dat de gemiddelde Bulgaar meer sterkedrank achterover slaat dan wijn. In feite wordt er in Bulgarije 180 miljoen liter sterkedrank geproduceerd (of bijna 26 liter per hoofd van de bevolking), tegenover 120 miljoen liter wijn.

Begin september was Plovdiv, de ‘wijnhoofstad’ van Bulgarije de gastheer voor de “International Spirits Selection”, zeg maar het wereldkampioenschap voor de beste spirits: gin, tequila, rum, whisky… en rakia. De “International Spirits Selection” wordt georganiseerd door de Concours Mondial van Brussel en is dus… een Belgisch exportproduct. Meer dan 1.300 flessen uit 52 landen werden dit jaar blind geproefd door 80 professionals afkomstig van 26 landen.

Bulgarije onthaalde deze wedstrijd met plezier op haar bodem omdat het de Rakia nu stilaan ook in het buitenland wil gaan verkopen. En op deze manier kon het de 1000 jaar oude “rakiacultuur” promoten bij de talrijke buitenlandse aanwezigen. Rakia, om het verhaal volledig te maken, is geen 100% Bulgaars product. Alle Balkanlanden hangen regelmatig aan de rakiafles. Maar Bulgarije is de grootste producent en daar is zelfs in de wet rekening mee gehouden: elke Bulgaarse familie heeft de toestemming om zelf tot 30 liter rakia te distilleren voor privé-gebruik, onbelast. Bulgaren drinken rakia als aperitief fm bij het voorgerecht, vaak een mengeling van tomaat, paprika, komkommer en een kruidige saus op basis van yoghurt.

Rakia is vergelijkbaar met de Oostenrijkse “Obstler” want hij wordt steevast gemaakt op basis van fruit. Naargelang de regio varieert de fruitsoort. Vermits Bulgarije een overvloedige druivenproductie kent, maakt men een onderscheid tussen rakia’s op basis van druivensap en andere rakia’s. Bij de druivenrakia’s zijn er heel wat met een zacht muskaat-achtig aroma. Most op basis van Muskaat wordt dan ook vaak gebruikt voor het distillaat. Maar anders dan de “Obstler” zijn er ook heel wal amberkleurige rakia’s. Reden: de opvoeding op Bulgaarse eiken vaten (oorzaak van de kleur) is een traditie. Gerijpte rakia wordt onderverdeeld in categorieën naargelang de duur van de rijping. “Aged Rakia” is Rakia die 6 maand tot 3 jaar rijpte, “Old Rakia” wordt gebruikt bij een rijping van 3 tot 5 jaar, bij “Rakia Reserve” wordt dat 5 tot 10 jaar en bij “Rakia Special Reserve” meer dan 10 jaar.

In zone contreien vindt u stilaan ook de betere Rakia, zoals de Rakia SL van Edoardo Morioglio (40%, 50 cl) die zilver won op de Spirits Selection 2018, ingevoerd door Texavino te Brussel (info@texavino.com).

Voor meer rakia’s en andere spirits die bekroond werden op de Spirits Selection klik hier.