Marc Vanel
Foodpairing

Wijnen van de Loirevallei aan tafel: Divino Gusto te Nijvel (5/6)

Op een gezellig pleintje in Nijvel vinden we het restaurant Divino Gusto, in 2011 geopend door sommelier Gaetan Poels. Hij kreeg er 5 jaar geleden het gezelschap van chef Amine Mechmech. Hun passie: wijnen serveren van de Loirevallei bij fijne terroirgerechten.

Gaetan Poels heeft zijn carrière stapsgewijs opgebouwd in café’s en brasserieën om zijn studies te financieren. Een van zijn trouwe klanten was Paul-Patrick Gosseries, Vice-Commis-Sommelier van België, en die bracht vaak mooie flessen mee na zijn service. Op die manier leerden de twee mannen elkaar beter kennen. Op een dag maakten ze een van hun stoute dromen waar, ze creëerden een importbedrijfje voor wijn: PG Vins. Gaetan Poels kende wat van bier en volgde een opleiding bij André Boshard, die later zijn eerste chef zou worden. Zijn eerste wijnmentor werd André Deneboude (ex-Villa Lorraine en Comme chez soi), die nu een wijnagentuur runt.

Na een nieuwe professionele episode, waaronder het sommelierschap in restaurant Le Vert d’Eau nabij Waterloo (Plancenoit), besluit Gaetan Poels om zijn eigen bistro-wijnboetiek te openen in Nijvel. Dankzij de goede ligging, tussen een nieuw kantorencomplex en het Nijvelse Justitiepaleis, stijgt het niveau van het restaurant vrij snel. Onder de naam Divino Gusto wil Poels duidelijk de brug maken tussen mooie wijn en lekker eten. Na ruim een jaar haalde hij al zijn Bib Gourmand binnen, maar daar wil hij nu van af omdat de formule te veel beperkingen inhoudt. Vooral de verplichting om telkens twee voorgerechten aan te bieden maakt het moeilijk om bijvoorbeeld met goede seizoensproducten te werken (menu voor 37 euro all in). “Ik creëer liever een degelijk “Menu Découverte” zodat mijn ranking in de Gault&Millau stijgt,” legt hij uit, “Op die manier krijgt Amine meer vrijheid om te creëren.” Amine werkte nog bij Lionel Rigolet van Comme chez Soi en in La Maison du Cygne, de ambities zijn nog niet gestild. Ook Gaetan Poels kan adelbrieven voorleggen: sinds de opening van zijn restaurant sleepte Poels meerdere keren de titel van Sommelier van het Jaar van Waals Brabant in de wacht.

800 km wijngaarden

“Om eerlijk te zijn: het zijn in feite de wijnen van de Loirevallei die me zin hebben gegeven om me te verdiepen in het wijnvak,” bekent Poels, “Na mijn ontmoeting met Paul-Patrick, die zich opwierp als een van de beste sommeliers tijdens de 4de Concours van het Wijnsalon van Angers, heb ik heel wat wijnreizen gemaakt naar de Loire. Ik heb er jonge wijnbouwers ontmoet die nu echte sterren zijn. Het is een uitgestrekte regio, 800 km lang, in sommige opzichten zelfs te groot voor de consument die er het noorden bij verliest. De kennis ontbreekt in veel restaurants en zo zie je dan dat een Saumur-Champigny bijna bevroren wordt geserveerd, een schande. Er is hier duidelijk nog heel wat werk voor de boeg, niet alleen om de consument te informeren, maar ook de sommeliers en obers. De witte Chenins van de Loire zijn ronduit magisch. Spreken we over Cabernet franc dan dank ik meteen aan de ommuurde Clos Cristal en de Hospices de Saumur, dat zijn fantastische wijngaarden. De ambitie was hier om eindelijk wijnen te maken die niet langer hoefden gechaptaliseerd (bijgesuikerd) te worden. Tegenwoordig is dat natuurlijk geen probleem meer.”

Aan tafel

“De keuken biedt tal van combinatiemogelijkheden voor de wijnen van de Loirevallei. Als een klant mij vraagt om een wijn te suggereren dan vraag ik hem altijd mij enkele wijnen of druivenrassen te noemen waar hij van houdt. Vaak zal ik dan bijvoorbeeld een Vouvray voorstellen bij kalfszwezeriken, dat is een heerlijke combinatie. Voor de voorgerechten grijp ik graag terug naar een spannende Sauvignon. Naast de klassieke versie met zijn citrus-buxus aroma’s, gaat mijn voorkeur uit naar de Sauvignons van de nieuwe generatie met een minerale ondertoon. Natuurlijk houdt dat ook een risico in: sommige klanten hebben het niet gemunt op minerale wijnen.”

Poels ziet nog een ander interessant facet in de Loirevallei: de rode wijnen hebben een mooi bewaarpotentieel en dat is zeker het geval in de regio Anjou. “We mogen niet vergeten dat de adel vroeger vooral kwam jagen langs de oevers van de Loire. Vanuit historisch perspectief is er dus altijd vraag geweest naar stevige wijnen die goed konden ouderen. Neem nu het Domaine de la Perrière te Chinon, dat is een zeer zuivere Cabernet franc waarmee je alle kanten uit kan. Om deze wijnen aan de man te brengen moet je ze goed kunnen plaatsen, niet alleen in combinatie met gerechten, maar ook qua prijspositionering.” Wat dat betreft zie je hoever de wijnpassie van Gaetan Poels werkelijk gaat: heel wat wijnen op de kaart halen maar nipt de vermenigvuldigingsfactor 2. Poels verklaart zich tenslotte ook fan van de zachte wijnen van de Coteaux-de-l’Aubance en de Coteaux-du-Layon, en zelfs van de zoete liquoreuze wijnen zoals de Quarts-de-Chaume en de Bonnezeaux. “Maar een oude droge Savennières » besluit hij, “met 30 jaar op de teller, dat is van ongeziene finesse en dat is wat de wijnen van de Loirevallei zo groot maakt.”

Andere wijnen van de Loirevallei op de wijnkaart:

Wit

  • • Domaine des Aubuisières, Vouvray 2013
  • • Domaine Mosse, Anjou 2015 et Les Bonnes Blanches, 2014

Rood

  • • Domaine de la Perrière, Chinon 2013 et 14
  • • Domaine de la Perruche, Saumur Champigny 2013 et 14

Adres:
Divino Gusto, Square des Nations Unies 4a te 1400 Nijvel, www.divinogusto.be

***WIN een menu voor 2 vanaf 9 juli, klik door naar
VinsDeLOire