Dirk Rodriguez
Oenotoerisme

Geen heilige koeien, maar wijn

Indië is sowieso al een van de mooiste landen om te bezoeken. En als je daar dan ook nog wijn kan bij hebben, dan is het plaatje totaal. Hieronder volgen, zoals beloofd, de tips.

Wijn, het zal velen verbazen, is een almaar groter succes in Indië. Er zijn almaar meer wijngaarden in het land van Ghandi en de reden is overduidelijk: er komen elk jaar ook een miljoen wijnliefhebbers bij. Wie het met eigen ogen wil aanschouwen raden we een vlucht naar Mumbai aan (cfr. Bollywood). Mumbai is een wereldstad van om en bij de 23 miljoen inwoners of 2 keer België. Mumbai is opwindend, een soort New York en Los Angeles in één. Van half november tot half februari (de Indische ‘winter’ zeg maar) zijn de temperaturen er schitterend, tussen de 30 en de 40°C, zonder vochtigheid in de lucht. In deze hoofdstad van de Indische film is er een druk nachtleven, maar er zijn ook  stranden,  parken,  bezienswaardigheden (Ghandi-huis, de grootste ééngezinswoning ter wereld,   musea, de fotogenieke openbare wasplaats, het historische Taj Mahal Palace Hotel) en verder de bier- en wijnbars en de schitterende gastronomie die op zich al de reis waard is. En het wordt dus nog beter als je weet dat je op minder dan 200 km van Mumbai de wijnregio Nashik hebt. De weg die daarheen leidt (Route 160, zie foto) loopt langs canyons en prachtige valleien. Je raakt niet uitgekeken.

SN Brussels vliegt sedert vorig jaar rechtstreeks op Mumbai (Mumbai) in een nieuw, comfortabel vliegtuig. Dat is een vlucht van minder dan 9 uur (kan iemand SN Brussels inlichten dat ze de Chileense wijn best kunnen vervangen door Indische?). De lokale topgastronomie is fabuleus en het kost er een fractie van bij ons. Gaan eten bij Trishna (vis) of Mumbai Canteen (Indische topkeuken) is gewoon de (sterren)hemel. U vindt in deze restaurants ook de betere Indische wijnen.

Een portie geschiedenis kan je opsnuiven door een kijkje te nemen in het Taj Mahal Palace hotel. Het hotel werd gebouwd als een statement tegen het racisme van het begin van de 20ste eeuw. Als succesvol Indisch industrieel werd Jamsetji Tata de toegang ontzegd tot het ‘blanke’ Watson Hotel. In 1902 gaf hij opdracht om een hotel te bouwen dat ‘Mumbai-waardig’ zou zijn: het werd een paleis met 560 kamers en 44 suites. Een adembenemend voorbeeld van lekker ouderwetse luxe.

Do’s en don’ts:

• Zelf rijden is niet aangewezen, tenzij u professioneel rallypiloot bent, huur een wagen met chauffeur via uw hotel of reisbureau.
• Eten in Mumbai: Trishna (Saibaba Road 7, Kala Ghoda, Mumbai) – Mumbai Canteen (Proces House, Unit 1, S.B. Road, Kamala Mills, Lower Parel, Mumbai) – Soam (Balbunath Road, rechtover Balbunath Temple, Mumbai).

• Drinken in Mumbai: Leopold Café (Shahid Bhagat Singh Road, bier- en wijncafé), The Wine Rack (High-Street-Phoenix, Lower Parel, Mumbai, wijnbar)

• Wijngaarden bezoeken in Nashik: Sula (hotel, wine resort, degustaties, restaurant, Sulafest): www.sulawines.com / www.sulafest.com (Gangapur, bekend van de dam Gangapur Backwaters) / Soma Vine Village (wijndomein met hotel) www.somavinevillage.com (eveneens in Gangapur). Grover Zampa (subregio Igatpuri, dorp Kavnai) (winetours, degustaties): www.groverzampa.in / Georganiseerde winetours rond Nashik: zie www.nashikwinetours.com.

• U had graag het volledige artikel over wijn in Indië gelezen? Vraag de pdf aan bij dirod@vinopres.com