Dirk Rodriguez
Oenotoerisme

Citytrip Wenen? Wijn loert overal om de hoek

Wenen is een van de boeiendste steden voor een kunstzinnige en gastronomische citytrip. Vooral als je ook met wijn in het achterhoofd zit.

Wenen is een van die steden die erg bucketlist-able zijn. Je vindt er musea rond Egon Schiele (overzichtstentoonstelling deze zomer, “The Jubilee Show”, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn overlijden), Gustav Klimmt en de rebelse architect Hundertwasser. Het is de hoofdstad van de wals en de caféconcerten en vooral van de zachertorte en de schnitzel. Maar wat geen enkele andere hoofdstad kan zeggen is dat ze omgeven wordt door  wijngaarden van Wagram, Wachau, Carnuntum, Weinviertel en het eigenste ‘Wien’. Geen wonder dus dat je veel wijnbars vindt in Wenen (zie lijst hieronder). In het noorden van de stad is het leuk toeven op de Bisemberg (veel “Heurigers”, dat zijn terrassen die uitgebaat worden door wijndomeinen) en op de Nussberg (mooi fiets en wandelpad dat autovrij is). Geen auto nodig om daarheen te rijden: je neemt gewoon de stadstrein of je huurt een fiets, op een half uurtje ben je ter plaatse. Wie bootje wil varen op de Donau, raden we aan om tot Wachau te rijden met de auto (45 min. tot een uurtje als het druk is).

In de DM.Vino van september brengen we ook drie portretten van wijnbouwers rond Wenen. Wijnen is een stad om naar uit te kijken als u naar restaurant of wijnbar wil gaan. Wil je een lekkere wijn drinken, let dan op de voornamen, want dezelfde familienamen vinden we vaak terug. Enkele tips voor drinkwaardige wijnen:

Edlinger & Unger (Grüner Veltliner, Wachau), Domäne Wachau (Grüner Veltliner en Riesling, Wachau), Nimmervoll (Grüner Veltliner, Wagram), Zull (Grüner Veltliner, Weinviertel), Schödl Loidesthal (Grüner Veltliner, Weinviertel), Franz Hirtzberger (Riesling, Grüner Veltliner, Wachau), Julius Klein (Zweigelt, Bordeaux blend, Weinviertel), Pichler-Krutzler (Grüner Veltliner, Riesling, Wachau), Bioweingut Soellner (Grüner Veltliner, Roter Veltliner, Zweigelt, Wagram), Josef Ehmoser (Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Wagram), Brundlmayer (Riesling, Kamptal), Sepp Moser (Pinot Noir, Zweigelt, Grüner Veltliner, Kremstal), Ludwig Neumayer (Grüner Veltliner ‘Vom Stein’, Riesling, Traisental), Weingut Nigl (Grüner Veltliner, Kremstal),…

 

Een paar verduidelijkingen op Oostenrijkse etiketten:
Klassik of ‘Terrassen’: basiswijn.
Reserve: meestal houtgelagerde wijn uit hogere gamma.
Grossen Lagen: Betere Cru.
1st Lagen: Beste Cru’s.
Federspiel: betere wijn in Wachau.
Smaragd: premiumwijn in Wachau

 

Wijnbars Wenen:

• Boufés – Dominikanerbastei 17, 1010 Vienna
• Unger & Klein – Gölsdorfgasse 2, 1010 Vienna
• Wein & Co I – Jasomirgotstrasse 3 (Stephansplatz), 1010 Vienna (in toeristisch centrum)
• Heunisch und Erben – Seidlgasse 36, 1030 Vienna (groot terras, enorme kaart, ook restaurant)
• Zum Schwarzen Kameel – Bognergasse 5, 1010 Vienna
• Sekt Comptoir – Schleifmühlgasse 19, 1040 Vienna
• Wein & Kunst – Argentinierstrasse 18, 1040 Vienna
• Wein & Co II – Linke Weinzeile 4 (Naschmarkt), 1060 Vienna
• Pub Klemo – Argaretenstrasse 61, 1050 Vienna
• Mast – Porzellangasse 53, 1090 Vienna
• Ablaufdatum – Steveringer Strasse 118, 1190 Vienna

Vluchten: rechtstreeks vanuit Zaventem met Austrian Airlines.