Dirk Rodriguez
Diverse
Vlaamse teler van wijnstokken Hugo Bernar: “Leuker werken in Wallonië”
Als je wil weten hoe het er aan toe gaat in de Belgische wijnbouw, dan moet u even op bezoek gaan bij Hageling Bio.

Als je wil weten hoe het er aan toe gaat in de Belgische wijnbouw, dan moet u even op bezoek gaan bij Hageling Bio. U zal er wijnbouwer Hugo Bernard ontmoeten die niet alleen een eigen wijngaard heeft (sinds 1993) maar ook een wijnstokkwekerij. De vraag naar wijnstokken werd gaandeweg zo belangrijk dat Hugo zich vanaf 1997 hoofdzakelijk ging toeleggen op de kweek en iets minder op de wijn. Anno 2018 verkoopt hij 40.000 plantjes op jaarbasis en dat aantal stijgt jaar na jaar.

Zelf gelooft de plantenkweker dat de resistente soorten de toekomst zijn. Niet alleen voor België, maar voor heel Europa. “Er is nu al vraag tot in de Dordogne, en mochten resistente kruisingen ook toegelaten worden in Bordeaux, dan zou er plots een explosie van de vraag zijn.” In Vlaanderen haalt men soms nog de neus op voor resistente soorten: het ‘moet’ Chardonnay zijn of Pinot blanc. “Resultaat: alleen de schuimwijnen halen enig niveau in Vlaanderen,” dixit Bernard, “In Wallonië doet men minder dromerig: men wil écht wijn maken, ook stille witte wijn.” Zijn kweekmateriaal (entsoorten, onderstokken) komt voornamelijk uit Duitsland. De Duitse onderstokken herken je omdat ze groen geparaffineerd zijn – de Franse zijn rood. De Duitsers leveren volgens hem een kwaliteitsniveau waar de Fransen een puntje kunnen aan zuigen.

Wat zijn nu de meest aangeplante resistente druivensoorten in ons land? In wit blijken dat Johanniter, Souvigner gris en de Muscaris te zijn (alle ontstaan aan de hogeschool van Freiburg) en in rood Cabernet cortis, Pinotin, Regent.

Bio? “Ja. Vanaf de eerste dag zijn we met bio begonnen en vanaf 2012 dragen onze flessen het Europese label. Voor de enten is dat onmogelijk omdat ze verplicht door een bas Sinisol moeten.” Klopt het dat, zoals de grote chemicaliënproducenten willen doen geloven, de minderopbrengsten van bio-landbouw aanzienlijk zijn?. “Nee integendeel,” zegt Hugo Bernar, “Ik oogst net meer. Bio werkt perfect met resistente rassen.”

Hugo Bernar is een volbloed ondernemer. Dat mag blijken uit de participaties die hij neemt: vroeger in Vin de Liège, tegenwoordig in Blanc Caillou en Domaine de Sirault. (dr)

 

Meer info : hageling-bio.be